Sałatka gajowego – przepis na najlepszą sałatkę imprezową

Sałatka gajowego to idealna przekąska na imprezę czy przyjęcie. Zobacz prosty przepis na naszą wariację sałatki gajowego!

Planujesz przyjęcie czy imprezę okolicznościową, a nie masz pomysłu co podać na stół? Sałatka gajowego to świetna przekąska imprezowa, która składa się tylko z kilku składników. Jest również bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a nie brak opinii, że jest zdecydowanie lepsza od tradycyjnej sałatki jarzynowej. Oto nasz przepis na sałatkę gajowego!

Sałatka gajowego – składniki

  • 500g piersi z kurczaka
  • 200g marynowanych pieczarek
  • 100g kapusty pekińskiej
  • 15ml oliwy
  • 4 jajka
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • Puszka kukurydzy
  • Sól i pierz do smaku

Sos sałatkowy

  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki majonezu
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Przygotowanie składników

Zaczynamy od przygotowania jajek oraz kurczaka. Jajka gotujemy na twardo (6 minut we wrzącej wodzie), a następnie kroimy je w drobną kostkę.

Kurczaka również kroimy w kostkę, jednak trochę większą niż jajka. Następnie na patelni rozgrzewamy 15ml oliwy i smażymy kurczaka przez kilka minut. Powinien być złocisty z obu stron. Kurczaka doprawiamy solą i pieprzem.

Teraz czas na sos sałatkowy. W miseczce mieszamy ze sobą 3 łyżki majonezu oraz 3 łyżki śmietany 18%. Całość doprawiamy również pieprzem oraz solą.

Jeśli chodzi o warzywa, je również najlepiej pokroić w kostkę. Dzięki temu składniki będą jednakowej wielkości, co sprawi, że sałatka będzie wyglądała estetycznie.

Sałatka gajowego to idealna przekąska na imprezę czy przyjęcie. Zobacz prosty przepis na naszą wariację sałatki gajowego!

Wymieszanie składników i wykończenie sałatki gajowego

Czas na łączenie wszystkich składników. W dużym naczyniu mieszamy: odsączoną kukurydzę z puszki, 200g marynowanych pieczarek, paprykę, cebulę, jajka, oraz kurczaka. Całość dokładnie mieszamy, a następnie zalewamy sosem, oraz ponownie mieszamy.

Sałatka gajowego jest już gotowa!

Podsumowanie

Sałatka gajowego to świetny pomysł na imprezę, ponieważ możemy przygotować jej dużą ilość w szybkim czasie, a do tego jest bardzo syta. Wariacji tej sałatki jest wiele, więc poniżej podamy kilka propozycji na modyfikację tego dania.

Jeśli chodzi o składniki, mamy ograniczone pole do popisu. W sałatkach jarzynowych często znajdziemy makaron czy ziemniaki, które są jednym z głównych jej składników. Tutaj natomiast głównym składnikiem jest pierś z kurczaka, więc dodawanie ziemniaków czy makaronu jest zbędne. Ciekawym dodatkiem mogą okazać się suszone pomidory, które z pewnością przełamią smak naszego dania. Zamiast kapusty pekińskiej możemy użyć rukoli, która dostarczy odrobiny pikanterii do naszej sałatki. Jeśli o pikantności mowa, dla miłośników ostrej kuchni polecamy dodać odrobinę pieprzu cayenne!

Natomiast jeśli chodzi o sos, mamy tutaj kilka możliwości. Nie ma co ukrywać, sos użyty w przepisie jest dość tłusty, przez co kaloryczność dania znacznie wzrasta. Możemy jednak temu zaradzić zmieniając odrobinę proporcję, bądź składniki. Zamiast 3 łyżek majonezu i 3 łyżek śmietany możemy użyć 2 łyżek majonezu i 3 bądź 4 śmietany. Możemy także wymienić śmietanę na jogurt naturalny, który ma ponad 2 razy mniej kalorii.

Dla niektórych ten sos sałatkowy może być trochę mdły, dlatego zalecamy o dodanie soku z cytryny bądź limonki. 1 łyżeczka wystarczy, aby przełamać smak sosu.

Ciekawym pomysłem może być skorzystanie z sosu czosnkowego, zamiast powyższego dressingu. Będzie to zdecydowanie zdrowsza wersja, a do tego nasza sałatka zyska ciekawy smak oraz aromat. Sprawdźcie nasz przepis na sos czosnkowy bez majonezu!

Sprawdź inne artykuły:

Oceń post

Kliknij na gwiazdkę aby zagłosować!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszym oceniającym ten post!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *