Wegańskie kluski lane bez jajka

Wegańskie kluski lane bez jajka

 

Lane kluski niewątpliwie kojarzą się z dzieciństwem. Takie kluseczki świetnie smakowały razem z rosołem czy zupą mleczną. Często przygotowanie takich klusek uznawane jest za pracochłonne, jednak ciężko się z tym zgodzić. W tym artykule chcemy pokazać wam prosty przepis na wegańską wersję takich klusek. Zobacz jak w kilka chwil przygotować kluski lane bez jajka!

 

Domowe kluski lane bez jajek

 

Kluski lane bez jajka

Przygotowanie takich klusek zajmie nam nie więcej niż 30 minut. Dodatkowo użyjemy tylko 2 składników – wody oraz mąki (no i odrobiny soli do gotowania!), przez co są one bardzo tanie oraz łatwe w przygotowaniu. W internecie natknąłem się na parę przepisów z dodatkiem jajka, jednak według mnie kluski wychodzą wtedy twarde, oraz mniej smaczne. Zdecydowanie wolę więc przepis bez dodatku jaj. Jest to również świetna propozycja dla osób, które są na diecie wegańskiej!

 

Składniki:

  • 1 Szklanka mąki (ja używam pszennej)
  • 1 Szklanka wody
  • 1-2 łyżeczki soli

 

Wersja bezglutenowa:

  • 3/4 Szklanki mąki ryżowej
  • 1/4 Szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 Szklanka wody
  • Sól

 

Wegańskie kluski lane bez jajka

 

Przygotowanie

  1. Nastawiamy wodę w dużym garnku, tak, aby nasze kluski mogły swobodnie w niej pływać.
  2. Do dużej miski dodajemy mąkę oraz gorącą wodę i dokładnie razem mieszamy. Nasze ciasto powinno być gęstej konsystencji, aby kluski nie rozpadały się podczas gotowania. Jeśli ciasto wyszło nam za gęste, to należy dodać troszkę wody, jeśli zbyt rzadkie wtedy dosypujemy mąki i ponownie wyrabiamy.
  3. Do gotującej się wody dodajemy sól i mieszamy, aby dobrze się rozpuściła. Następnie możemy zacząć wrzucać nasze kluseczki.
  4. Łyżkę stołową moczymy we wrzącej wodzie, nabieramy na nią trochę ciasta i wrzucamy do garnka, mieszając co jakiś czas. Ważne, aby przed każdym uformowaniem zamoczyć łyżkę w wodzie, aby kluski się nie przyklejały.
  5. Następnie gotujemy kluski do momentu, aż wypłyną, a po wypłynięciu gotujemy jeszcze 1-2 minuty. Po tym czasie wyjmujemy kluseczki i kładziemy na durszlaku, aby odciekły z wody.

 

Gotowe! Tak przygotowane kluski lane bez jajka możemy podawać jako dodatek do zup czy sosów. Świetnie pasują do rosołu, zupy pomidorowej, czy sosu grzybowego!

 

Podsumowanie

Wegańskie lane kluski bez jajka to świetne zastępstwo ryżu, makaronu, czy ziemniaków. Są bardzo proste i łatwe w przygotowaniu, więc zachęcamy do przygotowania sobie ich co jakiś czas!

Sprawdź inne artykuły:

Oceń post

Kliknij na gwiazdkę aby zagłosować!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 4

Brak głosów! Bądź pierwszym oceniającym ten post!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *