Cukinia w piekarniku bez panierki – przepis na pyszną przekąskę

Cukinia to zdrowe, a przede wszystkim przepyszne warzywo, które możemy przyrządzić na wiele sposobów. Dzisiaj mamy dla was prosty przepis na cukinie w piekarniku bez panierki. Nie wiesz jak upiec cukinie? Czytaj dalej, to nic trudnego!

Nie ma lepszej przekąski niż cukinia w piekarniku bez panierki!

Przygotowanie pieczonej cukinii to dosłownie chwila roboty. Co najważniejsze jest to zdrowa wersja tego przepisu – użyjemy tylko parmezanu, odrobiny oliwy, oraz kilku przypraw! Moim zdaniem jest to lepszy sposób na przygotowanie cukinii, niż smażenie jej na patelni.

Cukinia w piekarniku – składniki

Jako, że przygotowujemy wersję bez panierki, potrzebne nam będzie jedynie kilka składników:

  • 1 mała cukinia
  • 30g parmezanu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/4 łyżeczki suszonego czosnku
  • Sól i pieprz do smaku

 

Zobacz jak upiec cukinie w piekarniku bez panierki

 

Cukinia z piekarnika – przygotowanie

Krok 1

Zaczynamy od pokrojenia cukinii. Kształt dowolny – w moim przypadku są to słupki, ale można pokroić cukinie jak się chce, np. w krążki. Każdy kawałek cukinii nacieramy oliwą.

 

Krok 2

W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy oraz parmezan, a następnie oprószamy mieszanką naszą cukinie.

 

Krok 3

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, ustawiając grzanie góra-dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej naszą cukinię. Następnie pieczemy cukinie przez około 20-30 minut, lub do czasu aż się zarumieni.

 

Gotowe! Taka cukinia z piekarnika bez panierki świetnie sprawdzi się jako przekąska, albo dodatek do obiadu. Idealnie nada się również jako śniadanie do szkoły czy pracy!

 

Porady

  • Pieczona cukinia świetnie komponuje się ze wszelkiego rodzaju sosami, może to być sos czosnkowy, albo sos mango.
  • Taka cukinia sprawdzi się idealnie jako dodatek do mięsa czy ryby.
  • W ten sam sposób możesz upiec inne warzywa jak bakłażan czy kabaczek.

 

Podsumowanie

Pieczona cukinia bez panierki jest nie tylko zdrową, ale również pyszną przekąską. Jest to zdecydowanie zdrowsza metoda przygotowania niż smażenie jej na patelni. Wystarczy nam na prawdę chwila na przygotowanie, a w zamian otrzymujemy smaczne i ciekawe danie.

 

Sprawdź inne artykuły:

Oceń post

Kliknij na gwiazdkę aby zagłosować!

Średnia ocena 3.5 / 5. Liczba głosów: 2

Brak głosów! Bądź pierwszym oceniającym ten post!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *