Spaghetti carbonara bez jajek
Przepis

Przepis na makaron spaghetti carbonara bez jajek

Spaghetti carbonara to niezwykle popularne oraz proste w przygotowaniu danie z kuchni włoskiej. Oryginalny przepis zawiera żółtka jaj, jednak można przygotować to danie, pomijając ten składnik. Oto mój przepis na spaghetti carbonara bez jajek, za to wzbogacony o śmietankę oraz zielony groszek!

 

Spaghetti carbonara bez jajek

 

Spaghetti carbonara to niewątpliwie jedno z najbardziej kultowych dań kuchni włoskiej. Dania z makaronem są szczególnie popularne Włoszech – szacuje się, że na każdego Włocha przypada około 30kg zjedzonego makaronu w ciągu roku. Carbonara popularna jest nie tylko ze względu na swój smak – jest to również danie, które można wykonać ekstremalnie szybko, bo nawet w pół godziny. Zaskakuje ono również swoją prostotą, nie znajdziemy tam bowiem żadnych wyszukanych składników.

Spaghetti carbonara bez jajek

Dziś chcę przedstawić lekko zmodyfikowany przepis na spaghetti carbonara, bowiem nie użyjemy w tym przepisie jajek. Dodatkowo na liście składników znajduje się zielony groszek, a to warzywo nie przychodzi nam na myśl jako pierwsze, jeśli myślimy o carbonarze. Jak więc przygotować carbonare bez jajek?

 

Do przygotowania tego dania będzie nam potrzebne (wersja na 4 porcje):

-500g makaronu spaghetti

-250g wędzonego boczku

-3 Łyżki masła

-200ml śmietanki 30%

-200g sera Pecorino (parmezan bądź grana padano)

-100g mrożonego zielonego groszku

-2 ząbki czosnku

-Łyżka oliwy

-Odrobina świeżej pietruszki

 

 

Spaghetti carbonara bez jajek

 

  • Zaczynamy od ugotowania makaronu. Ważne, żeby makaron był al dente, czyli lekko twardy po ugotowaniu – będziemy go bowiem dogotowywać później na patelni. Najlepiej wyjąć go około 2 minuty przed czasem wskazanym na opakowaniu, czyli jeśli makaron ma gotować się 7 minut, wyjmij go po 5 minutach.
  • Pokrój boczek w drobną kostkę i podsmaż go na patelni. Smaż go na małym gazie, aby był chrupiący po usmażeniu.
  • Kiedy boczek jest już gotowy, przełóż go do innego naczynia, a na patelnie wlej łyżkę oliwy i dodaj masło. Kiedy masło się rozpuści, dodaj przetarty przez praskę czosnek i lekko go podsmaż. Uważaj, aby go nie przypalić, w innym razie będzie gorzki. Po około dwóch minutach dodaj zielony groszek i dokładnie wymieszaj go z czosnkiem. Po chwili dodaj śmietankę oraz sól, a następnie zmniejsz gaz i gotuj przez 2-3 minuty, aby śmietanka przeszła smakiem.
  • Następnie dodaj na patelnie makaron, ser, oraz boczek, i dokładnie wszystko ze sobą wymieszaj. Po około 3 minutach sos powinien się już zredukować i dokładnie oblepić makaron.
  • Gotowe! Carbonare najlepiej podawać od razu po przygotowaniu. Wyłóż makaron na talerz, a następnie posyp go odrobiną sera i posiekaną drobno pietruszką dla ozdoby.

 

 

 

Oceń post

Kliknij na gwiazdkę aby zagłosować!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

Brak głosów! Bądź pierwszym oceniającym ten post!

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.