Przepis na makaron spaghetti carbonara bez jajek

Spaghetti carbonara to niezwykle popularne oraz proste w przygotowaniu danie z kuchni w艂oskiej. Oryginalny przepis zawiera 偶贸艂tka jaj, jednak mo偶na przygotowa膰 to danie, pomijaj膮c ten sk艂adnik. Oto m贸j przepis na spaghetti carbonara bez jajek, za to wzbogacony o 艣mietank臋 oraz zielony groszek!

 

Spaghetti carbonara bez jajek

 

Spaghetti carbonara to niew膮tpliwie jedno z najbardziej kultowych da艅 kuchni w艂oskiej. Dania z makaronem s膮 szczeg贸lnie popularne W艂oszech 鈥 szacuje si臋, 偶e na ka偶dego W艂ocha przypada oko艂o 30kg zjedzonego makaronu w ci膮gu roku. Carbonara popularna jest nie tylko ze wzgl臋du na sw贸j smak 鈥 jest to r贸wnie偶 danie, kt贸re mo偶na wykona膰 ekstremalnie szybko, bo nawet w p贸艂 godziny. Zaskakuje ono r贸wnie偶 swoj膮 prostot膮, nie znajdziemy tam bowiem 偶adnych wyszukanych sk艂adnik贸w.

Spaghetti carbonara bez jajek

Dzi艣 chc臋 przedstawi膰 lekko zmodyfikowany przepis na spaghetti carbonara, bowiem nie u偶yjemy w tym przepisie jajek. Dodatkowo na li艣cie sk艂adnik贸w znajduje si臋 zielony groszek, a to warzywo nie przychodzi nam na my艣l jako pierwsze, je艣li my艣limy o carbonarze. Jak wi臋c przygotowa膰 carbonare bez jajek?

 

Do przygotowania tego dania b臋dzie nam potrzebne (wersja na 4 porcje):

-500g makaronu spaghetti

-250g w臋dzonego boczku

-3 艁y偶ki mas艂a

-200ml 艣mietanki 30%

-200g sera (najlepiej parmigiano reggiano b膮d藕 grana padano)

-100g mro偶onego zielonego groszku (opcjonalnie)

-2 z膮bki czosnku

-艁y偶ka oliwy

-Odrobina 艣wie偶ej pietruszki

 

 

Spaghetti carbonara bez jajek

Przygotowanie spaghetti carbonara krok po kroku

 

  1. Zaczynamy od ugotowania makaronu. Wa偶ne, 偶eby makaron by艂 al dente, czyli lekko twardy po ugotowaniu 鈥 b臋dziemy go bowiem dogotowywa膰 p贸藕niej na patelni. Najlepiej wyj膮膰 go oko艂o 2 minuty przed czasem wskazanym na opakowaniu, czyli je艣li makaron ma gotowa膰 si臋 7 minut, wyjmij go po 5 minutach.
  2. Pokr贸j boczek w drobn膮 kostk臋 i podsma偶 go na patelni. Sma偶 go na ma艂ym gazie, aby by艂 chrupi膮cy po usma偶eniu.
  3. Kiedy boczek jest ju偶 gotowy, prze艂贸偶 go do innego naczynia, a na patelnie wlej 艂y偶k臋 oliwy i dodaj mas艂o. Kiedy mas艂o si臋 rozpu艣ci, dodaj przetarty przez prask臋 czosnek i lekko go podsma偶. Uwa偶aj, aby go nie przypali膰, w innym razie b臋dzie gorzki. Po oko艂o dw贸ch minutach dodaj zielony groszek i dok艂adnie wymieszaj go z czosnkiem. Po chwili dodaj 艣mietank臋 oraz s贸l, a nast臋pnie zmniejsz gaz i gotuj przez 2-3 minuty, aby 艣mietanka przesz艂a smakiem.
  4. Nast臋pnie dodaj na patelnie makaron, ser, oraz boczek, i dok艂adnie wszystko ze sob膮 wymieszaj. Po oko艂o 3 minutach sos powinien si臋 ju偶 zredukowa膰 i dok艂adnie oblepi膰 makaron.
  5. Gotowe! Carbonare najlepiej podawa膰 od razu po przygotowaniu. Wy艂贸偶 makaron na talerz, a nast臋pnie posyp go odrobin膮 sera i posiekan膮 drobno pietruszk膮 dla ozdoby.

 

Wega艅ska carbonara

Czy mo偶liwe jest przygotowanie wega艅skiej carbonary, czyli bez dodatku boczku, sera, oraz 艣mietany? Oczywi艣cie! Ma艂o tego, taka wersja carbonary mo偶e by膰 r贸wnie smaczna! Nale偶y jednak u偶y膰 odpowiednich sk艂adnik贸w.

Zamiast zwyk艂ego boczku mo偶emy u偶y膰 boczku wega艅skiego, czyli ro艣linnego zamiennika sk艂adaj膮cego si臋 g艂贸wnie z bia艂ka pszennego. Wystarczy podsma偶y膰 go z odrobin膮 oleju na patelni.

Dobrym zamiennikiem boczku b臋dzie r贸wnie偶 tofu, czyli rodzaj twarogu z mleka sojowego. Najpierw musimy dok艂adnie je odcisn膮膰 na r臋czniku papierowym, a nast臋pnie rozdrobni膰 widelcem w miseczce. Dodajemy 2 艂y偶ki sosu sojowego, oraz szczypt臋 soli oraz pieprzu. Nast臋pnie rozk艂adamy tofu na blasze wy艂o偶onej papierem do pieczenia i wk艂adamy do rozgrzanego piekarnika (180掳) na 30-40 minut.

Zamiast zwyk艂ej 艣mietanki mo偶emy u偶y膰 艣mietanki ro艣linnej, sprawdzi si臋 ona rewelacyjnie!

Opr贸cz tego do wega艅skiej carbonary mo偶emy doda膰 suszone p艂atki dro偶d偶owe, past臋 sezamow膮 tahini, a nawet pieczon膮 dynie 鈥 wszystko wed艂ug w艂asnych upodoba艅!

Je艣li lubisz kuchnie wega艅sk膮 sprawd藕 nasz nowy przepis na wega艅skie placki ziemniaczane!

 

Podsumowanie

Carbonara to 艣wietne, a zarazem proste danie, kt贸re powinno zago艣ci膰 na d艂u偶ej w twojej kuchni. Jak wida膰, mo偶na przygotowa膰 carbonar臋 bez jajek, 艣mietany, a nawet boczku! Wystarczy u偶y膰 odpowiednich sk艂adnik贸w 鈥 jest to klucz do uzyskania niepowtarzalnych smak贸w!

 

Sprawd藕 inne artyku艂y:

Oce艅 post

Kliknij na gwiazdk臋 aby zag艂osowa膰!

艢rednia ocena 5 / 5. Liczba g艂os贸w: 3

Brak g艂os贸w! B膮d藕 pierwszym oceniaj膮cym ten post!

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *