Spaghetti carbonara to niezwykle popularne oraz proste w przygotowaniu danie z kuchni włoskiej. Oryginalny przepis zawiera żółtka jaj, jednak można przygotować to danie, pomijając ten składnik. Oto mój przepis na spaghetti carbonara bez jajek, za to wzbogacony o śmietankę oraz zielony groszek!
Spaghetti carbonara to niewątpliwie jedno z najbardziej kultowych dań kuchni włoskiej. Dania z makaronem są szczególnie popularne Włoszech – szacuje się, że na każdego Włocha przypada około 30kg zjedzonego makaronu w ciągu roku. Carbonara popularna jest nie tylko ze względu na swój smak – jest to również danie, które można wykonać ekstremalnie szybko, bo nawet w pół godziny. Zaskakuje ono również swoją prostotą, nie znajdziemy tam bowiem żadnych wyszukanych składników.
Spaghetti carbonara bez jajek
Dziś chcę przedstawić lekko zmodyfikowany przepis na spaghetti carbonara, bowiem nie użyjemy w tym przepisie jajek. Dodatkowo na liście składników znajduje się zielony groszek, a to warzywo nie przychodzi nam na myśl jako pierwsze, jeśli myślimy o carbonarze. Jak więc przygotować carbonare bez jajek?
Do przygotowania tego dania będzie nam potrzebne (wersja na 4 porcje):
-500g makaronu spaghetti
-250g wędzonego boczku
-3 Łyżki masła
-200ml śmietanki 30%
-200g sera Pecorino (parmezan bądź grana padano)
-100g mrożonego zielonego groszku
-2 ząbki czosnku
-Łyżka oliwy
-Odrobina świeżej pietruszki
- Zaczynamy od ugotowania makaronu. Ważne, żeby makaron był al dente, czyli lekko twardy po ugotowaniu – będziemy go bowiem dogotowywać później na patelni. Najlepiej wyjąć go około 2 minuty przed czasem wskazanym na opakowaniu, czyli jeśli makaron ma gotować się 7 minut, wyjmij go po 5 minutach.
- Pokrój boczek w drobną kostkę i podsmaż go na patelni. Smaż go na małym gazie, aby był chrupiący po usmażeniu.
- Kiedy boczek jest już gotowy, przełóż go do innego naczynia, a na patelnie wlej łyżkę oliwy i dodaj masło. Kiedy masło się rozpuści, dodaj przetarty przez praskę czosnek i lekko go podsmaż. Uważaj, aby go nie przypalić, w innym razie będzie gorzki. Po około dwóch minutach dodaj zielony groszek i dokładnie wymieszaj go z czosnkiem. Po chwili dodaj śmietankę oraz sól, a następnie zmniejsz gaz i gotuj przez 2-3 minuty, aby śmietanka przeszła smakiem.
- Następnie dodaj na patelnie makaron, ser, oraz boczek, i dokładnie wszystko ze sobą wymieszaj. Po około 3 minutach sos powinien się już zredukować i dokładnie oblepić makaron.
- Gotowe! Carbonare najlepiej podawać od razu po przygotowaniu. Wyłóż makaron na talerz, a następnie posyp go odrobiną sera i posiekaną drobno pietruszką dla ozdoby.