Jak i ile gotowa膰 pier艣 z kurczaka

Jak i ile gotowa膰 pier艣 z kurczaka

Jak i ile gotowa膰 pier艣 z kurczaka

 

Jak i ile gotowa膰 pier艣 z kurczaka

 

Dzi艣 porozmawiamy o jednym z najbardziej popularnych i uniwersalnych sk艂adnik贸w w kuchni 鈥 piersi z kurczaka. Je艣li jeste艣 amatorem gotowania lub dopiero zaczynasz przygod臋 w kuchni, mo偶esz zastanawia膰 si臋, jak i ile gotowa膰 pier艣 z kurczaka, aby by艂a soczysta i smaczna. W ko艅cu nikt nie chce zje艣膰 suchej i twardej pier艣 z kurczaka, prawda? W tym artykule dowiesz si臋, jak przygotowa膰 piersi w swojej kuchni.

Wyb贸r i przygotowanie mi臋sa

 

Wybierz 艣wie偶e i jako艣ciowe mi臋so

Przed rozpocz臋ciem gotowania warto zadba膰 o to, aby wybra膰 艣wie偶e i jako艣ciowe mi臋so. Warto zwr贸ci膰 uwag臋 na kolor mi臋sa, powinno by膰 ono r贸偶owe lub bia艂e. Unikaj mi臋sa o nieprzyjemnym zapachu lub oznakach zepsucia. Najlepiej wybiera膰 mi臋so, kt贸re ma minimum kilka dni wa偶no艣ci.

Je艣li masz mo偶liwo艣膰, si臋gnij po dr贸b z wolnego wybiegu od lokalnego rolnika. Powinno jednak by膰 ono dok艂adnie przebadane i musi zawiera膰 stosowne certyfikaty.

Oczyszczanie i przygotowanie piersi z kurczaka

Przed gotowaniem piersi nale偶y dok艂adnie je oczy艣ci膰 i przygotowa膰. Usu艅 nadmiar t艂uszczu i 艣ci臋gna, kt贸re mog膮 utrudnia膰 gotowanie. Mo偶emy przygotowa膰 kurczaka ze sk贸r膮, ale je艣li zale偶y nam na niskiej zawarto艣ci t艂uszczu, to j膮 warto r贸wnie偶 odkroi膰. Nast臋pnie op艂ucz mi臋so drobiowe pod bie偶膮c膮 wod膮 i osusz je delikatnie papierowym r臋cznikiem.

 

Jak ugotowa膰 pier艣 z kurczaka

 

Gotowanie w garnku

Oczyszczony filet z kurczaka nale偶y w艂o偶y膰 do garnka i zala膰 go zimn膮 wod膮 albo bulionem. Wa偶ne, aby kurczak by艂 zanurzony par臋 centymetr贸w w p艂ynie, aby r贸wnomiernie si臋 ugotowa艂. Do 艣rodka mo偶emy wrzuci膰 te偶 ulubione zio艂a czy przyprawy, np. li艣膰 laurowy, ziarenka pieprzu, a nawet cytryn臋. Stawiamy garnek na gaz i doprowadzamy do wrzenia, a nast臋pnie zmniejszamy ogie艅 i przykrywamy kurczaka. Tak przygotowana pier艣 kurczaka powinna si臋 gotowa膰 oko艂o 20-25 minut, a偶 b臋dzie mi臋kka i soczysta. Je艣li chcesz skr贸ci膰 czas, mo偶esz pokroi膰 kurczaka na kawa艂ki. Czas gotowania zale偶y od wielko艣ci, tak wi臋c wi臋ksze kawa艂ki b臋d膮 potrzebowa艂y dodatkowych kilku minut. Tak przygotowany dr贸b b臋dzie lekkostrawny i dietetyczny!

 

Gotowanie na parze

Gotowanie na parze jest r贸wnie proste i zdrowe, gdy偶 pozwala zachowa膰 wi臋kszo艣膰 warto艣ci od偶ywczych mi臋sa. Je艣li chcesz gotowa膰 kurczaka na parze, musisz u偶y膰 specjalnego garnka, lub po prostu umie艣ci膰 mi臋so na sitku, umieszczaj膮c je nad wrz膮c膮 wod膮. Filet z kurczaka na parze gotujemy od 15 do 20 minut, do momentu osi膮gni臋cia wewn臋trznej temperatury mi臋dzy 75 a 80 stopni Celsjusza. Po tym czasie nasz filet z piersi kurczaka b臋dzie aromatyczny i soczysty!

 

Jak usma偶y膰 pier艣 z kurczaka

 

Inne metody przygotowania filetu z kurczaka

Gotowanie jest zdecydowanie najzdrowsz膮 metod膮 na przygotowanie kurczaka, jednak mo偶emy przygotowa膰 piersi tak偶e w inny spos贸b.

 

Sma偶enie

Sma偶enie jest szybsze i 艂atwiejsze, ale zdecydowanie bardziej kaloryczne. Aby unikn膮膰 nadmiernego spo偶ycia t艂uszcz贸w, warto robi膰 to, na niewielkiej ilo艣ci oleju lub na specjalnej patelni grillowej. W ten spos贸b, filet kurczaka stanie si臋 chrupi膮cy ale jednocze艣nie zdrowszy. Przekr贸j pier艣 na p贸艂, natrzyj ulubionymi przyprawami i sma偶 na rozgrzanej patelni, po 2-3 minuty na ka偶d膮 stron臋. Dla lepszego efektu mo偶na zamarynowa膰 piersi wcze艣niej i od艂o偶y膰 na minimum godzin臋 do lod贸wki.

 

Pieczenie

Pieczenie z kolei to metoda bardziej delikatna, kt贸ra pozwala na zachowanie wszystkich warto艣ci od偶ywczych kurczaka. Jednocze艣nie jest przy tym zdrowsza od sma偶enia. Filet kurczaka w piekarniku mo偶na przygotowa膰 na wiele sposob贸w, na przyk艂ad z dodatkiem zi贸艂 i przypraw lub z cytryn膮 i miodem. Polecamy nasz przepis na domow膮 przypraw臋 do kurczaka! Podczas pieczenia, nale偶y jednak uwa偶a膰, aby nie przesuszy膰 kurczaka, a jednocze艣nie uzyska膰 idealn膮 chrupi膮c膮 sk贸rk臋. Nastaw piekarnik na 180掳C z termoobiegiem. Przyprawion膮 pier艣 po艂贸偶 na blasze wy艂o偶onej papierem do pieczenia i wsad藕 do piekarnika, kiedy b臋dzie ju偶 rozgrzany. 艢redniej wielko艣ci pier艣 powinna by膰 gotowa po oko艂o 18-20 minutach.

 

Jak upiec pier艣 z kurczaka w piekarniku

 

Praktyczne wskaz贸wki

Przechowywanie i u偶ywanie gotowej piersi z kurczaka

Je艣li masz nadmiar gotowanej piersi z kurczaka, warto wiedzie膰, jak j膮 przechowywa膰 i wykorzysta膰. Mo偶esz przechowywa膰 j膮 w lod贸wce w szczelnie zamkni臋tym pojemniku przez oko艂o 3-4 dni. Mi臋so z kurczaka po tym czasie dalej b臋dzie dobre do jedzenia, wi臋c je艣li masz zamiar zrobi膰 kilka potraw z kurczaka, ugotuj go wi臋cej za jednym razem.

Co przygotowa膰 z piersi kurczaka

Nie masz pomys艂u jak wykorzysta膰 filety z kurczaka? Sprawd藕 te przepisy:

  1. Kurczak w sosie 艣mietanowym: Usma偶 piersi na patelni, a nast臋pnie dodaj do nich 艣mietan臋 i dopraw sol膮, pieprzem i ulubionymi zio艂ami. Podawaj z ry偶em lub makaronem.
  2. Sa艂atka z kurczakiem: Ugotuj kurczaka, pokr贸j go na kawa艂ki i wymieszaj z ulubionymi sa艂atami, takimi jak sa艂ata rzymska, rukola czy szpinak. Dodaj r贸wnie偶 pomidory, og贸rki, papryk臋 i ulubiony dressing.
  3. Kurczak w sosie teriyaki: Pokr贸j piersi na plastry i podsma偶 na patelni. Nast臋pnie dodaj sos teriyaki i du艣 przez kilka minut, a偶 uzyskasz soczyste piersi z kurczaka. Podawaj z ry偶em. Pami臋taj o posypaniu dania sezamem!
  4. Kurczak curry: Poddu艣 piersi z cebul膮 i czosnkiem. Dodaj tajsk膮 past臋 curry i mleczko kokosowe. Gotuj na wolnym ogniu, a偶 kurczak b臋dzie mi臋kki i soczysty. Podawaj z ry偶em lub makaronem.
  5. Szasz艂yki z kurczakiem: Pokr贸j piersi kurczaka na kawa艂ki i nabijaj je na patyczki do szasz艂yk贸w razem z ulubionymi warzywami. 艢wietnie sprawdzi si臋 tutaj cebula czy papryka. Dobrym pomys艂em jest dodanie sera halloumi pokrojonego w kostk臋. Tak przygotowane szasz艂yki mo偶esz piec na grillu b膮d藕 w piekarniku, do czasu a偶 mi臋so b臋dzie przypieczone.

To tylko kilka przyk艂ad贸w, ale piersi kurczaka s膮 bardzo wszechstronne i mo偶na z nimi przygotowa膰 wiele r贸偶nych potraw.

Co mo偶na ugotowa膰 z piersi z kurczaka

 

Jak rozmrozi膰 pier艣 z kurczaka

Czasami zdarza si臋, 偶e nie u偶yjemy ca艂ego mi臋sa za jednym razem, i odk艂adamy pozosta艂o艣ci do zamra偶alnika. Przed obr贸bk膮 takiego mi臋sa nale偶y je najpierw rozmrozi膰, inaczej nie b臋dziemy go mogli dobrze przygotowa膰.

1. Lod贸wka

Najbezpieczniejszym sposobem rozmra偶ania piersi z kurczaka jest umieszczenie jej w lod贸wce. Szczelnie zamkni臋te mi臋so (w pude艂ku albo woreczku) w艂贸偶 do lod贸wki na kilka godzin przed gotowaniem. Pier艣 b臋dzie powoli traci膰 temperatur臋 i b臋dzie gotowe do dalszej obr贸bki. Je艣li boisz si臋, 偶e woda rozleje si臋 po lod贸wce, mo偶esz dodatkowo w艂o偶y膰 mi臋so do miski lub garnka.

 

2. Zimna woda

Je艣li nie masz czasu na rozmra偶anie w lod贸wce, mo偶esz skorzysta膰 z tej metody. Mi臋so zapakowane w woreczek w艂贸偶 do miski z wod膮. Po oko艂o godzinie mi臋so powinno by膰 rozmro偶one. Warto zmieni膰 wod臋 2-3 razy, aby nie by艂a ona za zimna i nie wyd艂u偶y艂a ca艂ego procesu.

3. Mikrofal贸wka

Do tej czynno艣ci 艣wietnie sprawdzi si臋 r贸wnie偶 mikrofal贸wka. W艂贸偶 kurczaka do naczynia odpowiedniego do u偶ytkowania w mikrofali i wsad藕 je do 艣rodka. Nast臋pnie w艂膮cz tryb rozmra偶ania, kurczak powinien by膰 gotowy po oko艂o 10-15 minutach.

B膮d藕 ostro偶ny, aby nie trzyma膰 kurczaka zbyt d艂ugo, poniewa偶 nadmierna ekspozycja na mikrofal贸wk臋 mo偶e powodowa膰 cz臋艣ciowe gotowanie mi臋sa.

 

Czy warto je艣膰 filety z kurczaka?

Oczywi艣cie, jedzenie piersi z kurczaka mo偶e by膰 warto艣ciowe dla twojej diety z wielu powod贸w. Oto kilka powod贸w, dlaczego warto je je艣膰:

殴r贸d艂o wysokiej jako艣ci bia艂ka

Pier艣 z kurczaka jest bogata w bia艂ko, kt贸re jest niezb臋dne dla organizmu do budowy i naprawy tkanek. Bia艂ko z kurczaka jest r贸wnie偶 艂atwo przyswajalne przez organizm. Spo偶ycie odpowiedniej ilo艣ci bia艂ka jest wa偶ne dla zachowania zdrowych mi臋艣ni, regeneracji kom贸rek i utrzymania odpowiedniej masy cia艂a. Jest to jedno z najcz臋艣ciej wybieranych 藕r贸de艂 makroelement贸w przez osoby aktywnie fizyczne.

Niski poziom t艂uszczu

Piersi, zw艂aszcza bez sk贸ry, s膮 niskot艂uszczowym 藕r贸d艂em mi臋sa. Zawieraj膮 mniej t艂uszczu w por贸wnaniu do innych cz臋艣ci kurczaka, takich jak uda czy skrzyde艂ka.

Dost臋pno艣膰 i cena

Filety z kurczaka s膮 bardzo 艂atwo dost臋pne w sklepach spo偶ywczych i s膮 zazwyczaj bardziej przyst臋pna cenowo ni偶 inne rodzaje mi臋sa. Niestety, w dobie ci膮g艂ych podwy偶ek cenowych na ten aspekt patrzy co raz wi臋cej ludzi.

 

Podsumowanie

Dzi臋ki temu artyku艂owi ju偶 wiesz ile gotowa膰 pier艣 z kurczaka, a tak偶e znasz inne sposoby na przyrz膮dzenie tego mi臋sa. Zach臋camy do w艂膮czenia piersi z kurczaka do swojej diety 鈥 jest to zdrowe mi臋so, kt贸re dostarczy nam niezb臋dnych sk艂adnik贸w od偶ywczych.

 

Sprawd藕 inne artyku艂y:

Oce艅 post

Kliknij na gwiazdk臋 aby zag艂osowa膰!

艢rednia ocena 0 / 5. Liczba g艂os贸w: 0

Brak g艂os贸w! B膮d藕 pierwszym oceniaj膮cym ten post!

Leave a Comment