Racuchy z jabłkami bez mleka – Prosty przepis na placki

Racuchy z jabłkami bez mleka – Prosty przepis na placki

 

Placki z jabłkami bez mleka - prosty przepis

 

Czasami mamy ochotę na coś słodkiego, ale nie zawsze mamy czas i chęci na pieczenie ciasta czy słodkich bułeczek. Z pomocą przychodzi prosty przepis na racuchy z jabłkami bez mleka! Takie placki przygotowuje się w kilka chwil, a do tego jest to świetny pomysł na deser dla osób, które z jakiegoś powodu nie jedzą mleka.

Przepis na racuchy z jabłkami bez mleka

Przygotowanie racuchów jest bardzo proste, będziemy używać bowiem tylko kilku składników – mąki, jabłek, proszku do pieczenia, wody, oraz jajek. Smak placuszków będzie zależał głównie od tego, jakiej odmiany jabłek użyjemy. Na rynku znajdziemy wiele odmian, słodkich, jak i cierpkich, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Ja w tym przepisie będę używać antonówek.

 

Składniki

  • 500g mąki pszennej
  • 200ml wody
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Około 1kg jabłek
  • Tłuszcz do smażenia (u mnie będzie to smalec)
  • (opcjonalnie) cukier puder do posypania racuchów

 

Jak zrobić racuchy z jabłkami bez mleka

 

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od przygotowania jabłek. Owoce myjemy, obieramy ze skórki, oraz wykrawamy gniazda nasienne ze środka. Następnie kroimy jabłka w małe plasterki.
  2. Czas na przygotowanie ciasta. Do miski dodajemy mąkę, jajka, wodę, oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy, aby składniki w pełni się ze sobą połączyły. Ciasto powinno być lekko gęstawe, aby nie rozlewało nam się na boki na patelni. Jeśli wyszło nam zbyt rzadkie bądź gęste, dodajemy po prostu więcej mąki lub wody.
  3. Kiedy ciasto jest już gotowe, zabieramy się za smażenie. Na rozgrzaną patelnie wlewamy ciasto, a do każdego placka dodajemy 1 bądź 2 plasterki jabłka. Racuchy smażymy po około 2-3 minuty z każdej strony, zależnie od tego, na jakiej patelni to robimy. Ważne, aby były złociste.
  4. Usmażone racuchy z jabłkami przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyły się z nadmiarowego tłuszczu. Jeśli mamy ochotę, możemy posypać je lekko cukrem pudrem.

Gotowe! Takie placki z jabłkami bez mleka najlepiej podawać na ciepło, są wtedy najsmaczniejsze! Jeżeli chcemy lekko urozmaicić przepis, możemy polać racuchy miodem, albo dodać ulubioną konfiturę, np. dżem z aronii, malin, czy truskawek!

 

Podsumowanie

Racuchy z jabłkami bez mleka to świetny pomysł na szybki deser bądź kolacje. Jest to idealny pomysł dla osób, które nie mają czasu na spędzenie kilku godzin w kuchni. Zachęcamy do przygotowania takich pysznych placków samemu!

Sprawdź inne artykuły:

Oceń post

Kliknij na gwiazdkę aby zagłosować!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Brak głosów! Bądź pierwszym oceniającym ten post!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *