Dzisiaj mamy ciekawy przepis dla miłośników makaronu! Makaron ze szpinakiem, bo taki przepis będziemy dzisiaj przygotowywać, to niezwykle proste, ale również smaczne danie. Jednym z głównych składników będzie śmietanka, dzięki której stworzymy pyszny kremowy sos, który oblepi nasz makaron. Za smak natomiast zadba czosnek w połączeniu z aromatycznym parmezanem. Oto nasz przepis na makaron ze szpinakiem!

Makaron ze szpinakiem – składniki

  • 500g makaronu
  • 400ml śmietanki 30%
  • 150g świeżego szpinaku
  • 100ml bulionu
  • 80g parmezanu
  • 20g masła
  • 10ml oliwy
  • 6 ząbków czosnku
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Gotowanie makaronu i przygotowanie sosu

Zaczynamy od wstawienia wody na makaron. Gotujemy go al dente, ponieważ będziemy go później podgrzewać jeszcze razem z sosem. W moim przypadku są to muszelki, ale można skorzystać również z makaronu spaghetti, tagliatelle, rurek, czy innego makaronu.

Na patelni roztapiamy 20g masła. W międzyczasie trzemy na tarce parmezan, oraz zgniatamy 6 ząbków czosnku. Kiedy masło się rozpuści dodajemy 400ml śmietanki, przyprawiamy odrobiną soli oraz pieprzu i zagotowujemy. Po 2-3 minutach dodajemy szpinak i gotujemy kolejne 2-3 minuty, aż utraci surowość.

Dokończenie dania

Kiedy szpinak jest już bardziej miękki dodajemy ugotowany makaron, czosnek, i parmezan, oraz dokładnie wszystko mieszamy. Gotujemy całość przez kilka minut, aż sos się zredukuje (pamiętaj o mieszaniu, aby sos się nie przypalił!) Kiedy sos jest już gęsty i oblepia nasz makaron, danie jest już gotowe! Makaron ze szpinakiem podajemy w głębokim talerzu, a jego wierzch posypujemy odrobiną parmezanu i polewamy 10ml oliwy.

Tak jak pisaliśmy wcześniej, makaron ze szpinakiem to niezwykle proste, ale również smaczne danie. Połączenie tłustej śmietanki z czosnkiem, szpinakiem, oraz parmezanem na prawdę robi robotę!

Jest to bardzo proste danie, tak więc nawet początkujący miłośnicy gotowania nie powinni mieć z nim żadnych problemów. Dodatkowo dość szybko się je przygotowuje, bowiem spokojnie powinniśmy wyrobić się w około pół godziny.

Bardzo ciekawym urozmaiceniem może być dodanie gałki muszkatołowej. Wystarczy łyżeczka tej przyprawy, a nasze danie nabierze ostrego, orzechowego posmaku.

Ciekawym dodatkiem są też pomidorki koktajlowe. Wystarczy pokroić kilka na pół, a następnie dorzucić je na nasz talerz.

Dla lepszego efektu wizualnego makaron na talerzu możemy posypać jeszcze odrobiną posiekanej bazylii czy natki pietruszki.