Dzisiaj przygotowaliśmy ciekawą wersje kotletów wegetariańskich, a mianowicie są to kotlety z kaszy gryczanej z warzywami. Jest to doskonały pomysł nie tylko na obiad, ale również idealnie sprawdzą się one jako przekąska. Takie kotleciki smakują wybornie także na zimno, więc możemy śmiało je przygotować jako posiłek do pracy czy szkoły.

Składniki

  • 150g kaszy gryczanej
  • 150g brokuła
  • 100g pieczarek
  • 100g bułki tartej
  • 50g smalcu do smażenia
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od ugotowania kaszy oraz brokułów. Gotujemy kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu oraz różyczki brokułów do miękkości. Następnie odstawiamy je do wystudzenia.
  2. Cebule kroimy w drobną kostkę, marchewkę oraz pieczarki ścieramy na tarce, a następnie wszystko przesmażamy na oliwie.
  3. Przy pomocy blendera mielimy połowę wszystkich składników: kaszę, brokuły, oraz warzywa z patelni. Następnie przekładamy wszystko do dużej miski, dodajemy niezmieloną część składników oraz jajka i przyprawy. Całość mieszamy przez kilka minut, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły. Jeśli masa jest za sucha, możemy dodać kolejne jajko, jeśli jednak jest za mokra i ciężko z niej uformować kotlety, możemy dodać do środka trochę bułki tartej, która wchłonie nadmiar płynów.
  4. Na patelni rozgrzewamy połowę smalcu. Następnie formujemy małe kotleciki (z tych proporcji powinno wyjść około 10). Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy z każdej strony aż będą zarumienione (3-4 minuty).
  5. Gotowe! Tak przygotowane kotleciki podaje z pokrojonym na kawałki pomidorem i ogórkiem. Możemy podawać je także z innymi warzywami, albo sosami, np. Sosem mango chilli czy sosem czosnkowym bez majonezu.