Przepis na domowy sos czosnkowy bez majonezu

Sos czosnkowy to zdecydowanie jeden z najpopularniejszych sos贸w. Jest on bardzo prosty w wykonaniu, a dodatkowo pasuje do wielu potraw i przek膮sek. Niestety, wi臋kszo艣膰 przepis贸w w internecie zawiera w sobie spore ilo艣ci majonezu, kt贸ry jest bardzo kaloryczny. Mo偶emy jednak przygotowa膰 taki sos bez dodatku majonezu. B臋dzie on r贸wnie pyszny, a przy tym mocno ograniczymy kaloryczno艣膰 takiego dipu. Oto prosty przepis na domowy sos czosnkowy bez majonezu!

 

Domowy sos czosnkowy bez majonezu

 

Czosnek to wspania艂e warzywo, kt贸re nie bez powodu cz臋sto nazywane jest naturalnym antybiotykiem. Ogrom substancji leczniczych zawarty w jego z膮bkach pomaga skutecznie walczy膰 nam z infekcjami wirusowymi i innymi chorobami. Czosnek bardzo ch臋tnie u偶ywany jest tak偶e jako przyprawa, kt贸ra nadaje potrawom charakterystycznego smaku oraz aromatu. 艢wietnie nadaje si臋 on jako dodatek do mi臋s, zup, sos贸w, czy wszelakich dip贸w.

 

Domowy sos czosnkowy bez majonezu – przepis

Przepis na nasz sos czosnkowy bez dodatku majonezu jest bardzo prosty. Mo偶na przygotowa膰 go w kilka minut, jednak warto zrobi膰 go minimum godzin臋 wcze艣niej, aby ca艂o艣膰 zd膮偶y艂a si臋 przegry藕膰.

Sk艂adniki:

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 3 z膮bki czosnku
  • 艁y偶ka soku z cytryny
  • 艁y偶ka oliwy
  • 1 艂y偶eczka suszonego oregano
  • 1/2 艂y偶eczki soli
  • 1/2 艂y偶eczki bia艂ego pieprzu

 

Krok 1

Do miseczki dodajemy jogurt, oliw臋, oraz sok z cytryny. Teraz przyszed艂 czas na czosnek – mo偶emy go przecisn膮膰 przez prask臋 albo pokroi膰 w bardzo drobn膮 kostk臋.

 

Krok 2

Wszystko dok艂adnie ze sob膮 mieszamy, a nast臋pnie dodajemy reszt臋 przypraw (suszone zio艂a, s贸l, i pieprz). Jeszcze raz wszystko ze sob膮 mieszamy i sos jest ju偶 gotowy! Dla lepszego smaku warto odstawi膰 go na minimum godzin臋 do lod贸wki, dzi臋ki czemu jogurt bardziej przejdzie czosnkiem i smak naszego sosu b臋dzie bardziej wyrazisty.

 

Gotowe! Taki domowy sos czosnkowy 艣wietnie smakuje jako dodatek do mi臋s, warzyw, fast food贸w, czy przek膮sek jak nachosy albo frytki. Koniecznie przechowuj go w lod贸wce w zamkni臋tym opakowaniu (pude艂ko, s艂oik). Dzi臋ki temu b臋dzie zdatny do jedzenia przez kilka dni!

 

Sprawd藕 inne artyku艂y:

Oce艅 post

Kliknij na gwiazdk臋 aby zag艂osowa膰!

艢rednia ocena 5 / 5. Liczba g艂os贸w: 1

Brak g艂os贸w! B膮d藕 pierwszym oceniaj膮cym ten post!

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *