Makaron w sosie śmietanowym ze szpinakiem i pieczarkami

Zobacz prosty przepis na makaron w sosie śmietanowym ze szpinakiem i pieczarkami.

Dzisiaj na tapet bierzemy jeden z naszych ulubionych składników w kuchni, a mianowicie makaron. Cenimy go głównie za nieograniczone możliwości, jeśli chodzi o przygotowywanie posiłków. Przepisów na dania z makaronem są tysiące, daje on nam więc mnóstwo okazji do eksperymentów. Dzisiaj jednak obędzie się bez kombinowania, bowiem przygotujemy makaron w sosie śmietanowym ze szpinakiem i pieczarkami, a więc klasyk jeśli chodzi o dania z makaronem. Jest to bardzo prosty przepis wegetariański, który możemy wykonać spokojnie w 30 minut. Oto nasz przepis na makaron w sosie śmietanowym!

Składniki

  • 300ml śmietanki 18%
  • 250g dowolnego makaronu
  • 150g pieczarek pokrojonych na ćwiartki
  • 100g świeżego szpinaku
  • 1/2 cebuli posiekanej w kostkę
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 30ml oliwy
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Posiekany pęczek natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od wstawienia wody na makaron. Do dużego garnka wlewamy wodę i czekamy, aż się zagotuje. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną cebulę. Po 2 minutach dodajemy czosnek i dobrze mieszamy. Po kolejnych 2 minutach dodajemy pokrojone pieczarki.
  2. Kiedy pieczarki są już lekko przysmażone dodajemy wszystkie przyprawy oraz szpinak, i smażymy całość, aż będzie on miękki i wyparuje z niego woda.
  3. Jeśli woda na makaron się już gotuje, solimy ją, trzymając się proporcji 1 łyżeczka na 1 litr wody, a następnie wrzucamy makaron. Gotujemy go al dente, zgodnie z czasem na opakowaniu. Osobiście używam makaronu penne, ale w tym przepisie świetnie sprawdzi się także tagliatelle
  4. W międzyczasie, kiedy makaron się gotuje, na patelnie dodajemy śmietankę i dobrze mieszamy. Gaz powinien być mały, aby woda zbyt szybko nie odparowała.
  5. Kiedy makaron jest już gotowy odcedzamy go i wrzucamy na patelnie. Dokładnie całość mieszamy, aby makaron był oblepiony w sosie i czekamy, aż całość nabierze kremowej konsystencji.
  6. Makaron podajemy od razu po przygotowaniu, całość posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Podsumowanie

  • Jeśli mamy taką ochotę, możemy przygotować wersję z mięsem. Do takiego sosu świetnie pasuje mięso z kurczaka czy indyka.
  • Możemy przygotować zdrowszą wersję wymieniając śmietankę na jogurt grecki.
  • Tak przygotowany makaron możemy przechowywać przez 2-3 dni w lodówce, warto jednak pamiętać, aby podczas podgrzewania dodać odrobinę wody, ponieważ sos w lodówce nam mocno zgęstnieje.

Sprawdź inne artykuły:

Oceń post

Kliknij na gwiazdkę aby zagłosować!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszym oceniającym ten post!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *