Najlepszy przepis na konfitowany czosnek

Zobacz prosty przepis na czosnek konfitowany!

Czosnek towarzyszy nam od setek lat, mówi się, że mógł dotrzeć do Polski nawet w średniowieczu. Nie dziwne więc, że jego obecność możemy zauważyć w wielu staropolskich przepisach. Dzisiaj jednak odejdziemy od klasyki, i przygotujemy konfitowany czosnek. Konfitowanie to metoda obróbki, która polega na duszeniu w oleju. Zobacz jak w prosty sposób można przygotować czosnek konfitowany!

Składniki

  • 50 ząbków czosnku
  • 400ml oliwy
  • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżka soli
  • 1 gałązka rozmarynu

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od obrania ząbków czosnku ze skórki. Możemy zrobić to ręcznie, jednak jest pewien sposób, który pozwoli zaoszczędzić nam trochę czasu. Mianowicie, do zamykanego pudełka przekładamy rozdzielone ząbki czosnku, a następnie energicznie potrząsamy pudełkiem przez około minutę. Po tym czasie większość ząbków powinna być już obrania, a pozostałe możemy już obrać ręcznie.
  2. Do rondelka wrzucamy obrany czosnek, sól, pieprz, oraz gałązkę rozmarynu, a następnie całość zalewamy oliwą. Teraz musimy doprowadzić oliwę do wrzenia. Konfitowanie to duszenie w oleju, więc nie możemy dopuścić do zbyt dużej temperatury. Palnik powinien być tak ustawiony, aby oliwa delikatnie pyrkała.
  3. Po około godzinie wyjmij jeden ząbek czosnku i sprawdź jego konsystencje. Jeśli jest miękki, znaczy że konfitowany czosnek jest już gotowy!
Zobacz jak w prosty sposób zrobić konfitowany czosnek!

Podsumowanie

Konfitowany czosnek jest świetnym dodatkiem do potraw – nada on niesamowitego aromatu, a także podkręci smak każdego dania. Jest bardzo prosty oraz szybki w przygotowaniu, bowiem jedyne co musimy zrobić, to obrać go i zalać oliwą – reszta robi się sama. Zachęcamy więc do przygotowania czosnku konfitowanego samemu!

Sprawdź inne artykuły:

Oceń post

Kliknij na gwiazdkę aby zagłosować!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszym oceniającym ten post!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *