Jajka w sosie musztardowym z ziemniakami

Jajka w sosie musztardowym to zdecydowany klasyk jeśli chodzi o kuchnie niemiecką. Zobacz jak przygotować sos musztardowy!

Jajka w sosie musztardowym z ziemniakami to zdecydowany klasyk kuchni niemieckiej. Danie jest bardzo proste, bowiem wystarczą nam jedynie jaja, ziemniaki, oraz kilka składników do przygotowania sosu musztardowego. Sam sos jest niezwykle aromatyczny, a jego wyrazisty smak świetnie komponuje się z wieloma potrawami. Zobacz jak zrobić jajka w sosie musztardowym!

Składniki

  • 1kg ziemniaków
  • 12 jajek
  • 400ml mleka
  • 300ml bulionu warzywnego
  • 170g musztardy sarepskiej
  • 100g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 80g śmietanki 30%
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie jajek w sosem musztardowym

Przygotowania zaczynamy od ugotowania ziemniaków. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (ok. 2 łyżeczki). Ziemniaki możemy podawać w kawałkach, bądź utłuc je po ugotowaniu. Jeśli wybieramy wersję z tłuczonymi ziemniakami to warto dodać do nich trochę masła i odrobinę pieprzu.

Jajka gotujemy na twardo. Do dużego garnka wkładamy jajka i zalewamy je wodą, aby jej poziom był ponad jajami. Następnie ustawiamy garnek na gazie i liczymy 6 minut od zagotowania wody. Po tym czasie wylewamy gorącą wodę i wlewamy zimną, aby zatrzymać proces gotowania.

W międzyczasie przygotowujemy sos musztardowy. W garnku roztapiamy 100g masła, a następnie dodajemy do niego 100g mąki. Całość podgrzewamy na małym gazie przez kilka minut, aż mieszanina masła z mąką będzie lekko brązowa. Po tym czasie dodajemy 300ml bulionu oraz 400ml mleka i gotujemy wszystko na średnim gazie, aż sos nie zgęstnieje. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu, inaczej sos może się przypalić.

Kiedy sos nabierze już odpowiedniej gęstości zdejmujemy garnek z gazu. Dodajemy 80g śmietanki oraz 170g musztardy, doprawiamy solą i pieprzem, i dokładnie mieszamy. Sos powinien być gęsty, jednak swobodnie spływać z łyżki. Jeśli jest zbyt rzadki należy jeszcze chwilę go podgrzać. Jeśli jest zbyt gęsty, dodaj trochę bulionu i ponownie zamieszaj.

Nasze danie jest gotowe! Do dekoracji możemy użyć natki pietruszki bądź koperku.

Podsumowanie

Jajka w sosie musztardowym to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad. Możemy przygotować go w około pół godziny, dzięki czemu świetnie sprawdzi się, jeśli nie masz ochoty spędzać kilku godzin w kuchni.

Sos musztardowy pasuje świetnie do innych potraw. Dobrze komponuje się z mięsami. Można podać go z ugotowaną czy upieczoną piersią z kurczaka, czy usmażoną karkówką. Należy jednak pamiętać, że jest to dość kaloryczny sos, warto więc nie przesadzać z ilością!

Jeśli danie wydaje nam się wybrakowane, możemy wzbogacić je o dodatki. Do jajek w sosie musztardowym z ziemniakami świetnie pasować będą kiszonki. Wystarczy pokroić kilka ogórków kiszonych, bądź przygotować prostą surówkę z kiszonej kapusty, cebuli, i jabłka, a z pewnością nasze danie nabierze większej smakowitości!

Sprawdź inne artykuły:

Oceń post

Kliknij na gwiazdkę aby zagłosować!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszym oceniającym ten post!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *