Fit brownie z bananami bez cukru

Sprawdź nasz prosty przepis na fit brownie z bananem bez dodatku cukru!

Często będąc na diecie, albo po prostu dbając o odpowiednie nawyki żywieniowe mamy ochotę na coś słodkiego. Niestety, większość przepisów na ciasta jakie możemy znaleźć w internecie zawiera w sobie duże ilości cukru, przez co są one bardzo kaloryczne. Przychodzimy więc z pomocą! Oto prosty przepis na brownie z banami bez dodatku cukru. Ciasto wychodzi bardziej mokre w środku, a także jest zdecydowanie zdrowsze!

Fit brownie z bananami – składniki

  • 4 banany
  • 150g gorzkiej czekolady (minimum 70%)
  • 120g kakao
  • 60g mąki owsianej
  • 2 łyżki mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie

Rozdrabnianie składników

Zaczynamy od zmielenia bananów. Najlepiej zrobić to przy pomocy blendera, jeśli jednak nie mamy takiej możliwości to można rozdrobnić je przy pomocy widelca. Następnie roztapiany czekoladę razem z miodem w garnuszku.

Do dużej miski wsypujemy mąkę oraz kakao. Następnie dodajemy zmielone banany oraz roztopioną czekoladę z miodem i dokładnie wszystko mieszamy. Teraz dodajemy jajka, sodę oczyszczoną, oraz mleko, i blendujemy całość na gładką masę.

Sprawdź nasz prosty przepis na fit brownie z bananem bez dodatku cukru!

Fit brownie bez cukru – pieczenie

Brytfankę, bądź inne naczynie, wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wlewamy do środka przygotowaną masę. Następnie naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30 minut, z włączoną opcją pieczenia góra-dół. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto w środku na około 10 minut. Następnie wyciągamy ciasto i pozostawiamy do wystudzenia. Nasze fit brownie z bananami bez cukru jest już gotowe!

Podsumowanie

Tak przygotowane fit brownie z bananami, ale bez cukru, jest równie smaczne jak oryginał. Oczywiście, różnią się one smakiem, jednak nasza wersja jest zdecydowanie zdrowsza.

Dla lepszego efektu wizualnego możemy dodać przed pieczeniem parę plasterków banana na górę ciasta. Wygląd naszego wypieku możemy także wzbogacić posypując upieczone już ciasto odrobiną cynamonu.

Ta wersja przepisu jest bardziej rozbudowaną wersją popularnego ostatnimi czasy brownie, które składa się jedynie z bananów oraz kakaa. Nasza wersja fit brownie zawiera więcej składników, przez co jest o wiele smaczniejsza, a także bliższa oryginałowi. Wiadomym jest, że bez cukru nie uzyskamy takiego samego smaku jak w wersji z nim, jednak taka wersja świetnie sprawdzi się jako cheat meal, przy czym tak na prawdę nie używamy tutaj żadnych niezdrowych składników.

Sprawdź inne artykuły:

Oceń post

Kliknij na gwiazdkę aby zagłosować!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszym oceniającym ten post!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *