Hot dogi kibica, roll dogi… nazw na tą przekąskę jest wiele. Parówki owinięte ciastem drożdżowym to świetny pomysł na szybką przekąskę na imprezę czy spotkanie. Przygotowanie takich hot dogów jest bardzo proste, a składniki kosztują grosze! Dodatkowo można przygotować ich na raz sporą ilość, dzięki czemu możemy odpowiednio przygotować się na większą liczbę gości. Sprawdź jak zrobić domowe hot dogi w cieście drożdżowym!
Domowe hot dogi w cieście drożdżowym – składniki
- 8 mniejszych parówek / 4 większe
- 150g mąki pszennej
- 50ml mleka
- 30g masła
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- 10g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- Sezam do posypania
Przygotowanie
Ciasto drożdżowe
Przygotowania rozpoczynamy od wyrobienia ciasta. 150g mąki wsypujemy do większej miski i mieszamy ją z 1/2 łyżeczki soli.
W garnku podgrzewamy mleko (nie może być za gorące), a następnie dodajemy do niego 1 łyżkę cukru i 10g świeżych drożdży, całość mieszamy. Kiedy składniki się rozpuszczą dodajemy 30g masła oraz jajko i ponownie mieszamy.
Przygotowaną mieszaninę wlewamy do mąki i zagniatamy przez kilka minut. Jeśli mamy taką możliwość możemy skorzystać z robota planetarnego, jednak spokojnie przygotujemy ciasto zagniatając je tradycyjnie rękami. Ciasto wyrabiamy do czasu, aż będzie gładkie i wszystkie składniki się połączą. Po tym odstawiamy ciasto na około godzinę do wyrośnięcia.
Pieczenie hot dogów
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta, a następnie kroimy na paski o szerokości około 2cm (powinno wyjść nam 8 takich pasków). Następnie każdym paskiem owijamy spiralnie jedną parówkę. Tak przygotowane hot dogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
W miseczce roztrzepujemy jajko z odrobiną wody i smarujemy nim wierzch bułeczek. Dzięki temu będą złociste po upieczeniu. Dla ozdoby możemy jeszcze posypać hot dogi sezamem.
Hot dogi w cieście drożdżowym umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 240°C z funkcją pieczenia góra-dół na około 8 minut. Należy dokładnie kontrolować czas, bo w przy tak dużej temperaturze łatwo o spalenie przekąsek. Hot dogi powinny być mocno przyrumienione tak jak na zdjęciu.
Twoje hot dogi w cieście drożdżowym są już gotowe! Najlepiej podawać je na ciepło, jednak na zimno również są pyszne! Do hot dogów świetnie pasuje keczup, musztarda, czy sos czosnkowy.
Jak widzisz, przygotowanie hot dogów kibica w cieście drożdżowym jest bardzo proste! Faktem jest, że przygotowuje się je dłużej niż przekąski w cieście francuskim, ale spowodowane jest to głównie oczekiwaniem na wyrośnięcie ciasta.
Jest to bardzo elastyczny przepis i takie hot dogi w cieście możemy przygotować na wiele różnych sposobów. Zamiast parówek możemy użyć frankfurterek, kabanosów, a nawet kiełbasy! Warto jednak wybierać mięso jak najlepszej jakości. Szczególnie należy uważać przy parówkach, które bardzo często mają długi i nieciekawy skład. Najlepiej wybierać te, które mają jak najwięcej mięsa.
Ciekawym urozmaiceniem może być dodatek sera. Możemy ciasto serem, aby następnie zawinął się on do środka. Ciekawszym rozwiązaniem będzie jednak nacięcie parówki i włożenie do środka kawałka sera. Dzięki temu podczas pieczenia ser się rozpuści i doda smakowitości naszej przekąsce!
Przekąski smakują dobrze bez niczego, ale świetnym dodatkiem są wszelkiego rodzaju sosy. Oprócz klasycznych sosów jak keczup czy majonez, możemy przygotować sos śmietanowy taki jak w McDonaldzie! Taki sos świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju fast foodów czy przekąsek.