Domowa przyprawa cajun – jak ją zrobić?

Przyprawy to jeden z głównych składników każdego dania. To one potrafią nadać potrawie charakterystycznego dla niej smaku. Nie wiele jednak znajdziemy przypraw, które z powodzeniem wkomponują się w każdą kuchnię, a taką właśnie jest przyprawa cajun. Oto krótki poradnik, jak przygotować tę niesamowitą mieszankę przypraw!

 

Domowa przyprawa cajun

 

Domowe mieszanki przypraw to świetny sposób na ulepszanie swoich potraw. Dzięki temu, że tworzymy je własnoręcznie, mamy pewność, że w środku nie znajdziemy sztucznych polepszaczy smaku. Dodatkowo sklepowe mieszanki bardzo często mają w składzie ogromne ilości cukru oraz soli. Tworząc własną przyprawę, możemy przygotować jej zdrowszą wersję, która dodatkowo będzie wzmocniona przez naturalne składniki.

 

Czym jest przyprawa cajun?

Przyprawa kajeńska to mieszanka, którą warto mieć w swojej kuchni. Jednym z jej głównych składników jest pieprz cayenne – to on odpowiada za ostrość i charakter tej przyprawy. Wzbogacona o dużą ilość suszonej papryki, czosnku, czarnego pieprzu oraz oregano nadaje potrawą charakterystyczny smak, który znamy głównie z kuchni meksykańskiej. Dzięki składnikom zawartym w tej mieszance przyprawa cajun jest niezwykle uniwersalna. Świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju mięs jak kurczak, wołowina, czy ryby. Jest ona również często używana w kuchni wegetariańskiej – nada się do zup, sosów, czy pieczonych warzyw. Śmiało można użyć jej również jako marynatę.

 

Jak zrobić domową przyprawę cajun

 

Przepis na przyprawę cajun

Przepis na tę mieszankę przypraw jest bardzo prosty – nie musimy tutaj używać blendera czy moździerza, wystarczy, że wymieszamy dokładnie wszystkie przyprawy ze sobą. Dodatkowo większość z tych przypraw jest bardzo popularna, przez co każdy miłośnik gotowania powinien mieć je w swojej kuchni. Oto potrzebne składniki:

  • 2 Łyżki suszonej czerwonej papryki
  • 1 Łyżka pieprzu cayenne
  • 1 Łyżka mielonego pieprzu
  • 1 Łyżka suszonego oregano
  • 1 Łyżka suszonej cebuli
  • 1 Łyżka suszonego czosnku
  • 1 Łyżeczka soli
  • 1 Łyżeczka tymianku

Ta wersja jest bardziej pikantna, jeśli chcesz przygotować mniej ostrą przyprawę, dodaj połowę łyżki pieprzu cayenne zamiast całej. Najlepiej samemu poeksperymentować z ilością danych przypraw, dzięki czemu uzyskamy mieszankę, która w stu procentach trafi w nasz gust. Przyprawy najlepiej przesypać do słoiczka i dokładnie nim potrząsać – dzięki temu wszystko dobrze się wymiesza. Tak przygotowaną mieszankę możemy przechowywać w suchym miejscu nawet przez rok.

 

 

 

 

 

 

Sprawdź inne artykuły:

Oceń post

Kliknij na gwiazdkę aby zagłosować!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Brak głosów! Bądź pierwszym oceniającym ten post!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *