Smażona kaszanka z cebulą

Kaszanka to niewątpliwie jeden z najpopularniejszych produktów podrobowych w Polsce. Ma zarówno wielu zwolenników, jak i przeciwników – nie każdemu bowiem odpowiadają produkty z dodatkiem zwierzęcej krwi. Najważniejsze jest jednak, że kaszankę możemy przygotować na wiele różnych sposobów, a ten, który chcemy dzisiaj pokazać, to zdecydowany klasyk! Zobacz jak w prosty sposób przygotować smażoną kaszankę z dodatkiem cebuli!

Zobacz jak w prosty sposób przygotować smażoną kaszankę z cebulą, i jakie dodatki do niej wybrać!

Kaszanka to nic innego jak zmieszane podroby razem z kaszą oraz przyprawami. Najczęściej korzysta się z krwi wieprzowej, kaszy gryczanej bądź jęczmiennej, wątróbki wieprzowej, przypraw, oraz skórek. Tak przygotowana masa pakowana jest w oczyszczone wieprzowe jelita, a następnie poddawana jest obróbce termicznej.

Najpopularniejszą metodą przygotowania kaszanki jest jej smażenie. Możemy znaleźć wiele przepisów na smażoną kaszankę, zarówno w osłonce, jak i bez. Często również jest ona przyrządzana na grillu.

 

Smażona kaszanka z cebulą – przepis

Przepis na smażoną kaszankę jest bardzo prosty, a do tego będziemy potrzebować jedynie kilku składników:

  • 3 pętka kaszanki
  • 2 cebule
  • 1 łyżka smalcu do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

 

  1. Zaczynamy od pokrojenia cebuli. Kroimy ją dowolnie, mogą to być piórka, albo kostka. Następnie smażymy cebulkę na rozgrzanym smalcu do czasu, aż nabierze złocistego koloru.
  2. Kiedy cebula jest już przysmażona, dodajemy kaszankę (pamiętaj o ściągnięciu osłonki!). Kaszankę dzielimy widelcem bądź łopatką na mniejsze kawałki, aby lepiej się smażyła.
  3. Po paru minutach kaszanka powinna się rozpaść. Mieszamy kaszankę co jakiś czas, aby równomiernie się przysmażyła. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

 

Nasza smażona kaszanka z cebulą jest już gotowa! Nie zostało nam nic innego, jak zajadać się tą prostą, ale smaczną potrawą!

 

Dodatki do smażonej kaszanki

Warto wzbogacić nasze danie o kilka dodatków, które świetnie pasują do smażonej kaszanki:

  • Chleb – świeży chlebek to świetny dodatek do kaszanki, a najlepszym dodatkiem będzie chlebek przygotowany samemu!
  • Kiszone ogórki oraz kiszona kapusta – kiszonki doskonale przełamią smak naszego dania. A do tego są bardzo zdrowe!
  • Sosy – dobrym pomysłem będzie dodatek swojego ulubionego sosu. Może to być zarówno keczup, musztarda, a także chrzan.

Podsumowanie

Smażona kaszanka jest bardzo prostym, ale zarazem smacznym daniem. Przygotowanie zajmie nam mniej niż 15 minut, a efekt będzie powalający! Warto także urozmaicić przepis o swoje ulubione dodatki oraz przyprawy!

Sprawdź inne artykuły:

Oceń post

Kliknij na gwiazdkę aby zagłosować!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszym oceniającym ten post!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *