Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Kategorie
Przepisy

Sałatka gajowego – przepis na najlepszą sałatkę imprezową

Planujesz przyjęcie czy imprezę okolicznościową, a nie masz pomysłu co podać na stół? Sałatka gajowego to świetna przekąska imprezowa, która składa się tylko z kilku składników. Jest również bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a nie brak opinii, że jest zdecydowanie lepsza od tradycyjnej sałatki jarzynowej. Oto nasz przepis na sałatkę gajowego!

Sałatka gajowego – składniki

  • 500g piersi z kurczaka
  • 200g marynowanych pieczarek
  • 100g kapusty pekińskiej
  • 15ml oliwy
  • 4 jajka
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • Puszka kukurydzy
  • Sól i pierz do smaku

Sos sałatkowy

  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki majonezu
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Przygotowanie składników

Zaczynamy od przygotowania jajek oraz kurczaka. Jajka gotujemy na twardo (6 minut we wrzącej wodzie), a następnie kroimy je w drobną kostkę.

Kurczaka również kroimy w kostkę, jednak trochę większą niż jajka. Następnie na patelni rozgrzewamy 15ml oliwy i smażymy kurczaka przez kilka minut. Powinien być złocisty z obu stron. Kurczaka doprawiamy solą i pieprzem.

Teraz czas na sos sałatkowy. W miseczce mieszamy ze sobą 3 łyżki majonezu oraz 3 łyżki śmietany 18%. Całość doprawiamy również pieprzem oraz solą.

Jeśli chodzi o warzywa, je również najlepiej pokroić w kostkę. Dzięki temu składniki będą jednakowej wielkości, co sprawi, że sałatka będzie wyglądała estetycznie.

Wymieszanie składników i wykończenie sałatki gajowego

Czas na łączenie wszystkich składników. W dużym naczyniu mieszamy: odsączoną kukurydzę z puszki, 200g marynowanych pieczarek, paprykę, cebulę, jajka, oraz kurczaka. Całość dokładnie mieszamy, a następnie zalewamy sosem, oraz ponownie mieszamy.

Sałatka gajowego jest już gotowa!

Sałatka gajowego to świetny pomysł na imprezę, ponieważ możemy przygotować jej dużą ilość w szybkim czasie, a do tego jest bardzo syta. Wariacji tej sałatki jest wiele, więc poniżej podamy kilka propozycji na modyfikację tego dania.

Jeśli chodzi o składniki, mamy ograniczone pole do popisu. W sałatkach jarzynowych często znajdziemy makaron czy ziemniaki, które są jednym z głównych jej składników. Tutaj natomiast głównym składnikiem jest pierś z kurczaka, więc dodawanie ziemniaków czy makaronu jest zbędne. Ciekawym dodatkiem mogą okazać się suszone pomidory, które z pewnością przełamią smak naszego dania. Zamiast kapusty pekińskiej możemy użyć rukoli, która dostarczy odrobiny pikanterii do naszej sałatki. Jeśli o pikantności mowa, dla miłośników ostrej kuchni polecamy dodać odrobinę pieprzu cayenne!

Natomiast jeśli chodzi o sos, mamy tutaj kilka możliwości. Nie ma co ukrywać, sos użyty w przepisie jest dość tłusty, przez co kaloryczność dania znacznie wzrasta. Możemy jednak temu zaradzić zmieniając odrobinę proporcję, bądź składniki. Zamiast 3 łyżek majonezu i 3 łyżek śmietany możemy użyć 2 łyżek majonezu i 3 bądź 4 śmietany. Możemy także wymienić śmietanę na jogurt naturalny, który ma ponad 2 razy mniej kalorii.

Dla niektórych ten sos sałatkowy może być trochę mdły, dlatego zalecamy o dodanie soku z cytryny bądź limonki. 1 łyżeczka wystarczy, aby przełamać smak sosu.

Ciekawym pomysłem może być skorzystanie z sosu czosnkowego, zamiast powyższego dressingu. Będzie to zdecydowanie zdrowsza wersja, a do tego nasza sałatka zyska ciekawy smak oraz aromat. Sprawdźcie nasz przepis na sos czosnkowy bez majonezu!

Autor: Antonina

Gotowanie to moja największa pasja, która łączy smaki, aromaty i historie z różnych zakątków świata. Na stronie znajdziesz przepisy na każdą okazję – od prostych, codziennych dań, po wykwintne potrawy, które zachwycą Twoich bliskich.

Zapraszam Cię do wspólnego odkrywania smaków i eksperymentowania w kuchni! ❤️