Planujesz przyjęcie czy imprezę okolicznościową, a nie masz pomysłu co podać na stół? Sałatka gajowego to świetna przekąska imprezowa, która składa się tylko z kilku składników. Jest również bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a nie brak opinii, że jest zdecydowanie lepsza od tradycyjnej sałatki jarzynowej. Oto nasz przepis na sałatkę gajowego!
Sałatka gajowego – składniki
- 500g piersi z kurczaka
- 200g marynowanych pieczarek
- 100g kapusty pekińskiej
- 15ml oliwy
- 4 jajka
- 1 papryka
- 1 cebula
- Puszka kukurydzy
- Sól i pierz do smaku
Sos sałatkowy
- 3 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki majonezu
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Przygotowanie składników
Zaczynamy od przygotowania jajek oraz kurczaka. Jajka gotujemy na twardo (6 minut we wrzącej wodzie), a następnie kroimy je w drobną kostkę.
Kurczaka również kroimy w kostkę, jednak trochę większą niż jajka. Następnie na patelni rozgrzewamy 15ml oliwy i smażymy kurczaka przez kilka minut. Powinien być złocisty z obu stron. Kurczaka doprawiamy solą i pieprzem.
Teraz czas na sos sałatkowy. W miseczce mieszamy ze sobą 3 łyżki majonezu oraz 3 łyżki śmietany 18%. Całość doprawiamy również pieprzem oraz solą.
Jeśli chodzi o warzywa, je również najlepiej pokroić w kostkę. Dzięki temu składniki będą jednakowej wielkości, co sprawi, że sałatka będzie wyglądała estetycznie.
Wymieszanie składników i wykończenie sałatki gajowego
Czas na łączenie wszystkich składników. W dużym naczyniu mieszamy: odsączoną kukurydzę z puszki, 200g marynowanych pieczarek, paprykę, cebulę, jajka, oraz kurczaka. Całość dokładnie mieszamy, a następnie zalewamy sosem, oraz ponownie mieszamy.
Sałatka gajowego jest już gotowa!
Podsumowanie
Sałatka gajowego to świetny pomysł na imprezę, ponieważ możemy przygotować jej dużą ilość w szybkim czasie, a do tego jest bardzo syta. Wariacji tej sałatki jest wiele, więc poniżej podamy kilka propozycji na modyfikację tego dania.
Jeśli chodzi o składniki, mamy ograniczone pole do popisu. W sałatkach jarzynowych często znajdziemy makaron czy ziemniaki, które są jednym z głównych jej składników. Tutaj natomiast głównym składnikiem jest pierś z kurczaka, więc dodawanie ziemniaków czy makaronu jest zbędne. Ciekawym dodatkiem mogą okazać się suszone pomidory, które z pewnością przełamią smak naszego dania. Zamiast kapusty pekińskiej możemy użyć rukoli, która dostarczy odrobiny pikanterii do naszej sałatki. Jeśli o pikantności mowa, dla miłośników ostrej kuchni polecamy dodać odrobinę pieprzu cayenne!
Natomiast jeśli chodzi o sos, mamy tutaj kilka możliwości. Nie ma co ukrywać, sos użyty w przepisie jest dość tłusty, przez co kaloryczność dania znacznie wzrasta. Możemy jednak temu zaradzić zmieniając odrobinę proporcję, bądź składniki. Zamiast 3 łyżek majonezu i 3 łyżek śmietany możemy użyć 2 łyżek majonezu i 3 bądź 4 śmietany. Możemy także wymienić śmietanę na jogurt naturalny, który ma ponad 2 razy mniej kalorii.
Dla niektórych ten sos sałatkowy może być trochę mdły, dlatego zalecamy o dodanie soku z cytryny bądź limonki. 1 łyżeczka wystarczy, aby przełamać smak sosu.
Ciekawym pomysłem może być skorzystanie z sosu czosnkowego, zamiast powyższego dressingu. Będzie to zdecydowanie zdrowsza wersja, a do tego nasza sałatka zyska ciekawy smak oraz aromat. Sprawdźcie nasz przepis na sos czosnkowy bez majonezu!