Dzisiaj mamy coś dla miłośników fast foodów! Wiele osób odwiedzających McDonalda zasmakowało w podawanym tam sosie śmietanowym. Nie dziwi nas to ani trochę – kremowa konsystencja i niesamowity smak sprawiają, że świetnie pasuje on do wielu dań i przekąsek. Dzisiaj przygotujemy sos, który stara się odwzorować wersję z popularnej sieciówki. Oto nasz przepis na sos śmietanowy ala McDonald!
Sos śmietanowy z McDonalda – składniki
- 150g śmietany 18%
- 80g majonezu
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie sosu śmietanowego
Przygotowanie sosu śmietanowego z maka jest bardzo proste. Do miseczki dodajemy 150g śmietany oraz 80g majonezu i dokładnie mieszamy. W zależności od tego jakiego użyjemy majonezu, konsystencja sosu może się różnić. Warto więc wybrać gęsty majonez, jeśli zależy nam na kremowym i gęstym sosie.
Kiedy śmietana i majonez są już dokładnie połączone dodajemy przyprawy: 1 łyżeczkę cukru, oraz po 1/2 łyżeczki soli oraz pieprzu. Proporcje możemy oczywiście zmodyfikować pod swoje upodobania, jednak mi osobiście tak przygotowany sos śmietanowy smakuje najbardziej. Dla ozdoby sos posypuje odrobiną posiekanego szczypiorku.
Gotowe! Sos możemy podawać od razu, jednak jeśli mamy taką możliwość to warto przechować go z godzinę w lodówce, aby smaki dobrze się przegryzły. Taki sos śmietanowy świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju przekąsek jak chipsy, nachosy, krążki cebulowe, frytki, ale także dobrze się sprawdzi we wrapach czy burgerach!
Podsumowanie
Sos śmietanowy z popularnego maka to świetny dodatek do wielu dań oraz przekąsek. Niestety, dla wielu osób może okazać się on zbyt kaloryczny, w końcu nie licząc przypraw składa się jedynie ze śmietany oraz majonezu, które są bogate w kalorie. Co więc możemy, aby temu zaradzić?
Pierwsze co nasuwa się na myśl to zmiana proporcji, w końcu wiadomo, że z tej dwójki to majonez jest bardziej kaloryczny. Faktycznie, taki zabieg mógłby pomóc, jednak majonez to ważny składnik tego sosu, tak więc utracilibyśmy nieco smaku. Zamiast tego, możemy zająć się śmietaną. Zamiast śmietany o zawartości 18% tłuszczu, możemy użyć tej o 12%. Dobrym pomysłem będzie także wymiana połowy śmietany na odchudzony jogurt grecki, który ma ponad 2 razy mniej kalorii. Dzięki temu nasz sos dalej będzie wyrazisty, ale nieco mniej kaloryczny.
Tak przygotowany sos możemy śmiało przechowywać w lodówce przez kilka dni. Warto jednak przelać go do zamykanego pojemnika bądź słoiczka, aby nie był on odkryty, to bowiem może przyspieszyć proces psucia się sosu.
Sos śmietanowy z McDonalda, jak sama nazwa wskazuje, świetnie odnajduje się we wszelkiego rodzaju fast foodach. Świetnie pasuje do frytek, hamburgerów, czy wrapów z tortilli. Może to być również doskonały dodatek do pizzy.