Ostatnio przeglądając media społecznościowe natknąłem się na ciekawy przepis. Rolada serowa, bo o niej mowa, zaciekawiła mnie przede wszystkim prostotą wykonania. Zachwyciła również smakiem, nie tylko mnie, ale również gości na imprezie sylwestrowej. Moja rolada serowa ze szpinakiem i pieczarkami zrobiła prawdziwą furorę! Dziś mam więc dla was lekko zmodyfikowany przepis na roladę serową, która z pewnością zagości na dłużej w waszym menu.
Rolada serowa ze szpinakiem – składniki
Składniki na spód
- 400g sera (u mnie cheddar)
- 4 jajka
- 50g majonezu
Składniki na farsz
- 400g pieczarek
- 300g szpinaku
- 150g fety
- 1 duża cebula
- 50g posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 3 łyżki oliwy do smażenia
Rolada serowa ze szpinakiem – wykonanie
Przygotowanie spodu i farszu
Przygotowanie rolady zaczynam od zrobienia spodu. Nastaw piekarnik na 180°C z funkcją pieczenia góra-dół.
Oddzielamy białka z 4 jaj od żółtek, a następnie ubijamy je na sztywną pianę. Dzięki temu nasz spód będzie puszysty. Następnie dodajemy do nich żółtka, 400g startego sera cheddar (może być inny), oraz 50g majonezu. Całość mieszamy delikatnie, aby nie uszkodzić struktury białek. Kiedy ciasto na spód jest gotowe, przelewamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Spód pieczemy około 20 minut.
Kiedy spód jest w piekarniku możemy zabrać się za farsz. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a następnie wrzucamy ją na rozgrzaną patelnie z oliwą. Po 2 minutach dorzucamy 400g pieczarek pokrojonych w kostkę i smażymy całość. Po kilku minutach dodajemy 300g świeżego szpinaku oraz 2 zmielone ząbki czosnku. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy, aż z farszu odparuje nadmiar wody.
Farsz przekładamy do miski, a do środka dodajemy 150g fety oraz 50g posiekanej natki. Wszystko ponownie mieszamy.
Przygotowanie rolady
Po 20 minutach wyjmujemy spód z piekarnika. Czekamy parę minut, aż lekko ostygnie, a następnie zabieramy się do roboty. Farsz rozprowadzamy równo po całej powierzchni. Roladę ostrożnie zawijamy od dłuższej strony, aby powstał nam rulon. Teraz czas na kolejne pieczenie, tym razem około 25-30 minut. Przez ten czas spód dobrze się spiecze, a farsz lekko stężeje.
Nasza rolada serowa ze szpinakiem i pieczarkami jest gotowa! Możemy podawać ją od razu po upieczeniu, jednak warto poczekać 10-15 minut, aby lekko ostygła, dzięki czemu ciasto będzie bardziej stałe.
Przepisów i pomysłów na roladę serową jest wiele. Ja zmieniłem klasyczny przepis ze szpinakiem oraz fetą dodając do niego pieczarki. Jest to moim zdaniem świetne dopełnienie tej wegetariańskiej wersji rolady. Oczywiście, pieczarki to nie jedyny dodatek, który świetnie się tutaj sprawdzi. Jeśli mało nam warzyw, możemy dodać jeszcze paprykę. Wystarczy pokroić 1 większą paprykę w drobną kostkę i usmażyć razem z pozostałymi warzywami.Z pewnością nasza rolada serowa ze szpinakiem i pieczarkami zyska ciekawy smak!
W internecie znajdziemy także mnóstwo przepisów z dodatkiem mięsa. Jeśli chcemy użyć mięsa w tym przepisie, warto zrezygnować wtedy ze szpinaku oraz fety, aby nie mieszać wielu smaków na raz. Jeśli chcemy użyć piersi z kurczaka, to wystarczy pokroić je na małe plastry, doprawić ulubionymi przyprawami, a następnie ułożyć na gotowym spodzie. Mięso z kurczaka przygotowuje się szybko, a więc nie musimy go przysmażać przed zawinięciem rolady, wystarczy mu te 25-30 minut w piekarniku. Co innego, jeśli chcemy użyć mielonej wołowiny, bądź wieprzowiny. Wtedy należy przesmażyć takie mięso z innymi dodatkami na patelni.