Kuchnia Indyjska charakteryzuje się niesamowicie aromatycznymi przyprawami i dodatkami do potraw. Dzisiaj chcemy pokazać wam klasyczny przepis na ryż curry z kurczakiem i warzywami. Skorzystamy więc z 3 najpopularniejszych składników kuchni indyjskiej. Zachęcamy do przygotowania tego dania osoby, które chcą zaznajomić się z kuchnią indyjską – jest to bowiem jedno z najprostszych dań do wykonania.
Składniki
- 1 cała pierś z kurczaka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka pasty z czosnku
- 1 łyżka pasty z imbiru
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka pasty z cebuli
- 1 łyżeczka papryczki chilli
- 1 łyżeczka garam masali
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
Marynowanie kurczaka
Filety z kurczaka dzielimy na pół, krojąc go wzdłuż. Następnie w dużej misce przygotowujemy marynatę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, aż powstanie nam jednolita “papka”. Do marynaty dorzucamy pokrojonego kurczaka, następnie całość mieszamy, i chowamy do lodówki na około godzinę.
Porady:
- Zamiast piersi z kurczaka można użyć mięsa z podudzi. Takie mięso jest zdecydowanie bardziej soczyste. Jednak wiąże się to z wydłużeniem czasu przygotowania, bowiem musimy je dokładnie oczyścić z błonek i kości.
- Jeśli nie masz pasty z cebuli, imbiru, bądź czosnku, wystarczy, że zetrzesz je na tarce na drobnych oczkach, bądź zmielisz przy użyciu blendera.
Przygotowanie warzyw i ryżu
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę razem z masłem i dodajemy pokrojoną cebulę oraz obie papryki. Przesmaż całość przez 2-3 minuty, a następnie dodaj curry, kminek, i kurkumę. Następnie do środka wrzucamy ryż i wszystko dokładnie mieszamy, po czym zalewamy wywarem i przykrywamy patelnie. Całość powinna gotować się około 15 minut, aż ryż wchłonie prawie cały płyn. Nie powinniśmy przez ten czas mieszać ryżu, aby ziarenka się nie posklejały, warto więc mieć patelnie z powłoką chroniącą przed przywieraniem.
Smażenie i podanie kurczaka
Przyszedł czas na usmażenie kurczaka. Najlepiej zrobić to na patelni grillowej, jednak jeśli nie mamy takiej, to możemy użyć zwykłej, i usmażyć kurczaka na minimalnej ilości oliwy. Po usmażeniu kroimy kurczaka na grubsze plasterki.
Gotowe! Ryż wykładamy na talerze, a na górze układamy upieczonego kurczaka. Możemy także przystroić całość jogurtem i posiekaną kolendrą.