Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Kategorie
Przepisy

Rumsztyk z cebulką

Rumsztyk to niewątpliwie jeden z popularniejszych posiłków restauracji w czasach PRL-u. Do jego przygotowania używa się zmielonej wieprzowiny bądź wołowiny, którą formuje się na wzór kotletów mielonych. Dzisiaj chcemy pokazać wam rumsztyk w nieco innej formie – mięso nie będzie mielone, a będziemy kroić je w małe plastry. Zapewniam was jednak, że efekt będzie zadziwiający! Oto nasz przepis na rumsztyk z cebulką!

Rumsztyk z cebulką – składniki

  • 500g wołowiny bądź wieprzowiny
  • 4 strąki zielonej cebulki
  • 4 zmielone ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

Marynata do mięsa

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 1/2 łyżki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Sos

  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 80ml wody

Rumsztyk z cebulką – wykonanie

Przygotowanie składników

Przygotowanie rumsztyku zaczynamy od obróbki warzyw. 4 strąki zielonej cebulki dzielimy na pół, aby oddzielić szczypior od reszty. Następnie szczypior kroimy znów na pół, a białą cześć na pół oraz przekrawamy ją wzdłuż. 1 Dużą cebule kroimy w większe piórka, a czosnek mielimy, bądź bardzo drobno siekamy.

Teraz czas na mięso. Dowolny kawałek mięsa kroimy w cieniutkie paski. Następnie mięso przekładamy do miseczki i marynujemy dodając 4 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki oliwy 1 1/2 łyżki sody oczyszczonej, 1 łyżkę cukru, oraz po 1 łyżeczce soli i pieprzu. Mięso dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.

Przygotowanie rumsztyku z cebulką

Smażenie zaczynamy od cebuli. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebule, oraz białą część zielonej cebulki. Całość smażymy około 2 minut, doprawiamy ją 1/2 łyżeczki soli i cukru. Warzywa zdejmujemy z patelni.

Na tej samej patelni smażymy mięso. Przez to, że kawałki są małe, wystarczą 3-4 minuty z każdej strony. Kiedy mięso jest usmażone dodajemy 4 zmielone ząbki czosnku, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, oraz 80ml wody. Po wymieszaniu powinien zacząć tworzyć nam się sos. Podgrzewamy mięso jeszcze chwilę, a następnie dodajemy szczypiorek i usmażoną cebulę. Nasz rumsztyk z cebulką jest już gotowy!

Podsumowanie

Rumsztyk to bardzo szybkie w przygotowaniu danie, które jest również dość łatwe w przygotowaniu. Rumsztyk z cebulką możemy podawać na wiele sposobów, klasyczny rumsztyk często podaje się z ziemniakami oraz surówką czy zasmażanymi buraczkami, jednak do naszego rumsztyku bardziej może pasować ryż, bądź makaron ryżowy.

Mięso użyte w rumsztyku może być dowolne, jednak powinno być to mięso o średniej zawartości tłuszczu. Jeśli chodzi o wołowinę, dobrze sprawdzi się tu szponder czy ligawa wołowa. Jeśli chcesz przygotować rumsztyk wieprzowy to użyj łopatki bądź szynki.

Podczas przygotowania sosu może się zdarzyć, że wyjdzie nam on zbyt gęsty. Należy wtedy dodać odrobinę wody i ponownie pomieszać sos. Jeśli sos wydaje się nam za rzadki to możemy dodać więcej mąki ziemniaczanej.

Autor: Antonina

Gotowanie to moja największa pasja, która łączy smaki, aromaty i historie z różnych zakątków świata. Na stronie znajdziesz przepisy na każdą okazję – od prostych, codziennych dań, po wykwintne potrawy, które zachwycą Twoich bliskich.

Zapraszam Cię do wspólnego odkrywania smaków i eksperymentowania w kuchni! ❤️