Rumsztyk to niewątpliwie jeden z popularniejszych posiłków restauracji w czasach PRL-u. Do jego przygotowania używa się zmielonej wieprzowiny bądź wołowiny, którą formuje się na wzór kotletów mielonych. Dzisiaj chcemy pokazać wam rumsztyk w nieco innej formie – mięso nie będzie mielone, a będziemy kroić je w małe plastry. Zapewniam was jednak, że efekt będzie zadziwiający! Oto nasz przepis na rumsztyk z cebulką!
Rumsztyk z cebulką – składniki
- 500g wołowiny bądź wieprzowiny
- 4 strąki zielonej cebulki
- 4 zmielone ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
Marynata do mięsa
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oliwy
- 1 1/2 łyżki sody oczyszczonej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Sos
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 80ml wody
Rumsztyk z cebulką – wykonanie
Przygotowanie składników
Przygotowanie rumsztyku zaczynamy od obróbki warzyw. 4 strąki zielonej cebulki dzielimy na pół, aby oddzielić szczypior od reszty. Następnie szczypior kroimy znów na pół, a białą cześć na pół oraz przekrawamy ją wzdłuż. 1 Dużą cebule kroimy w większe piórka, a czosnek mielimy, bądź bardzo drobno siekamy.
Teraz czas na mięso. Dowolny kawałek mięsa kroimy w cieniutkie paski. Następnie mięso przekładamy do miseczki i marynujemy dodając 4 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki oliwy 1 1/2 łyżki sody oczyszczonej, 1 łyżkę cukru, oraz po 1 łyżeczce soli i pieprzu. Mięso dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.
Przygotowanie rumsztyku z cebulką
Smażenie zaczynamy od cebuli. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebule, oraz białą część zielonej cebulki. Całość smażymy około 2 minut, doprawiamy ją 1/2 łyżeczki soli i cukru. Warzywa zdejmujemy z patelni.
Na tej samej patelni smażymy mięso. Przez to, że kawałki są małe, wystarczą 3-4 minuty z każdej strony. Kiedy mięso jest usmażone dodajemy 4 zmielone ząbki czosnku, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, oraz 80ml wody. Po wymieszaniu powinien zacząć tworzyć nam się sos. Podgrzewamy mięso jeszcze chwilę, a następnie dodajemy szczypiorek i usmażoną cebulę. Nasz rumsztyk z cebulką jest już gotowy!
Podsumowanie
Rumsztyk to bardzo szybkie w przygotowaniu danie, które jest również dość łatwe w przygotowaniu. Rumsztyk z cebulką możemy podawać na wiele sposobów, klasyczny rumsztyk często podaje się z ziemniakami oraz surówką czy zasmażanymi buraczkami, jednak do naszego rumsztyku bardziej może pasować ryż, bądź makaron ryżowy.
Mięso użyte w rumsztyku może być dowolne, jednak powinno być to mięso o średniej zawartości tłuszczu. Jeśli chodzi o wołowinę, dobrze sprawdzi się tu szponder czy ligawa wołowa. Jeśli chcesz przygotować rumsztyk wieprzowy to użyj łopatki bądź szynki.
Podczas przygotowania sosu może się zdarzyć, że wyjdzie nam on zbyt gęsty. Należy wtedy dodać odrobinę wody i ponownie pomieszać sos. Jeśli sos wydaje się nam za rzadki to możemy dodać więcej mąki ziemniaczanej.