Naleśniki na wodzie

Jednym z podstawowych składników naleśników niewątpliwie jest mleko. Jak się jednak okazuje, naleśniki można przygotować z dodatkiem wody.

Jednym z głównych składników naleśników jest mleko. Co jednak, kiedy nie możemy go jeść, bądź nie mamy go akurat w domu, a chcemy przygotować naleśniki? Otóż okazuje się, że placki możemy przygotować bez mleka. Wystarczy dodatek wody w odpowiedniej ilości, aby uzyskać odpowiednie ciasto na naleśniki. Oto przepis na naleśniki na wodzie!

Składniki

  • 250g mąki pszennej
  • 250g wody gazowanej
  • 2 jajka
  • Szczypta soli
  • Olej do smażenia

Naleśniki na wodzie – przygotowanie

Do miski wlewamy wodę gazowaną, oraz wbijamy jajka. Dzięki wodzie gazowanej naleśniki będą bardziej puszyste, jeśli jednak jej nie mamy to możemy użyć zwykłej. Składniki mieszamy przy pomocy rózgi bądź miksera. Następnie mąkę dodajemy partiami, jednocześnie mieszając. Dodajemy także szczyptę soli. Ciasto powinno być lekko lejące.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, a następnie smażymy naleśniki. Ciasta nalewamy tyle, aż zakryje ono dno patelni. Następnie naleśniki zawijamy z ulubionymi składnikami i podajemy.

Podsumowanie

Naleśniki na wodzie to świetna alternatywa, jeśli nie mamy pod ręką mleka. Jak się okazuje, naleśniki bez mleka mogą być równie dobre, jak te z jego dodatkiem. Trochę różnią się one smakiem, jednak dalej świetnie nadają się do zawijania swoich ulubionych składników i dodatków.

Propozycja podania

Naleśniki bez mleka można jeść z wieloma dodatkami, a oto kilka z nich:

  •  Z dżemem truskawkowym, porzeczkowym, malinowym.
  • Z twarogiem
  • Ze śmietaną i cukrem
  • Z mięsem
  • Z farszem na pierogi ruskie
  • Z kapustą i grzybami

Sprawdź inne artykuły:

Oceń post

Kliknij na gwiazdkę aby zagłosować!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszym oceniającym ten post!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *