Pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym

Pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym
Pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym to świetny pomysł na szybką imprezową przekąskę. Zobacz przepis na kurczaka w cieście naleśnikowym! pinit

Pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym to ciekawy pomysł na szybką przekąskę. Potrzebujemy jedynie kilku składników oraz około godzinę, aby przygotować pysznego i chrupiącego kurczaka. Ja osobiście lubię podawać go z ulubionymi sosami, szczególnie z sosem mango chilli, oraz sosem czosnkowym bez majonezu. Oto nasz przepis na kurczaka w cieście naleśnikowym!

Sprawdź inne artykuły:

Pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym

Trudność: Początkujący Czas Przygotowania 30 min Czas Gotowania 15 min Czas całkowity 45 minut
Porcje: 4

Składniki

Instrukcje

  1. Przygotowanie

    Zaczynamy od przygotowania kurczaka. Piersi oczyszczamy z błon, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Z jednej połówki piersi powinno wyjść nam około 4-5. Kurczaka przyprawiamy 1 łyżeczką soli, pieprzu, oraz czosnku, a następnie odstawiamy do lodówki na kilkanaście minut.

    W międzyczasie przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Do miski wlewamy 150ml mleka, wbijamy 2 jajka, a następnie wsypujemy 150g mąki pszennej. Całość mieszamy przy pomocy miksera, rózgi, bądź malaksera. Ciasto naleśnikowe powinno być dość gęste, więc jeśli wyszło ci za rzadkie to dodaj trochę więcej mąki. Jeśli natomiast ciasto jest zbyt gęste, i ciężko się je miesza, to dolej odrobinę mleka. Ciasto doprawiamy 1 łyżeczką soli, oregano, oraz sproszkowanej cebuli.

    Na patelni bądź w garnku rozgrzewamy olej. Kurczaka smażymy partiami, aż do złocistego koloru z każdej strony. Po usmażeniu wykładamy kawałki kurczaka na ręcznik papierowy, a następnie podajemy z ulubionymi sosami.

    Pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym to świetny pomysł na szybką imprezową przekąskę. Zobacz przepis na kurczaka w cieście naleśnikowym!

Notatka

Przygotowanie kurczaka w cieście naleśnikowym jest bardzo proste, wystarczy nam bowiem kilka składników. Wiadomo, że pierś z kurczaka smażona na głębokim tłuszczu nie jest zbyt zdrowa, jednak raz na jakiś czas możemy przygotować sobie mniej zdrowy posiłek, jeśli na co dzień dbamy o zbilansowaną dietę.

Ja osobiście podaje smażonego kurczaka na dwa sposoby. Pierwszy to jako przystawka, razem z ulubionymi sosami. Tak jak pisałem na początku, uwielbiam jeść go z sosem mango chilli, czy sosem czosnkowym bez majonezu. Jeśli jednak nie mam ich pod ręką, albo nie chce mi się ich przygotowywać, to korzystam ze zwykłego ketchupu, czy sosu tabasco.

Drugą wersją jest wersja obiadowa. Zazwyczaj przygotowuje wtedy frytki, oraz jakąś surówkę. Skoro mamy już rozgrzany tłuszcz, to warto wykorzystać go, aby przygotować sobie chrupiące ziemniaki. Jeśli chodzi o surówkę, to ja najbardziej lubię surówkę z białej kapusty. Jej słodko-kwaśny smak idealnie komponuje się z kurczakiem i frytkami. Możemy też postawić na klasykę, czyli coleslaw.

Ważne jest, aby trzymać się pewnych zasad podczas przygotowania smażonego kurczaka w cieście naleśnikowym. Po pierwsze, smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu. Dzięki temu ciasto momentalnie zacznie się przypiekać i tłuszcz nie będzie wsiąkał w kurczaka. Dodatkowo kurczak będzie chrupiący.

Po drugie, zawsze wyjmujemy kurczaka na ręcznik papierowy, i dokładnie odsączamy go z nadmiaru tłuszczu. Dzięki temu znacznie zmniejszymy kaloryczność naszego dania, które i tak, nie oszukujmy się, nie należy do tych zdrowych. Warto jednak pamiętać o prawidłowym przygotowaniu, aby zniwelować ewentualną szkodliwość potrawy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *