Dzisiaj chcemy wam przedstawić podstawowy przepis na muffiny. Jest to przepis bez żadnych dodatków, więc świetnie sprawdzi się jako baza, którą możemy następnie wzbogacić o inne składniki. Przygotowuje się je bardzo prosto, jednak należy pamiętać o kilku rzeczach, aby babeczki nam wyszły. Oto podstawowy przepis na muffiny!

Podstawowy przepis na muffiny

  • 300g mąki pszennej
  • 160ml mleka
  • 80g masła
  • 80g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Instrukcje

  • Zaczynamy od roztopienia masła. Podgrzewamy je w garnku razem z mlekiem, aż całość się połączy i odstawiamy do wystudzenia.
  • Następnie łączymy składniki. Pamiętaj, aby trzymać się zasady, że składniki suche łączymy z suchymi, a mokre z mokrymi. Dopiero na koniec połączymy je ze sobą. Tak więc w jednej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. Do drugiej miski wlewamy wystudzone masło z mlekiem i wbijamy jajka. Całość roztrzepujemy, aż składniki dobrze się połączą.
  • Czas na połączenie składników w całość. Do płynnych składników wsypujemy suche i powoli mieszamy. Ciasto mieszamy przez chwilę, do momentu, aż nie będzie widocznych śladów mąki. Długie mieszanie ciasta może sprawić, że babeczki będą twarde po upieczeniu.
  • Ciasto przelewamy do foremek – ja najczęściej robię tak, że papierowe foremki wkładam do dużej formy do pieczenia. Dzięki temu babeczki mają ładny kształt oraz mam pewność, że nie będą przywierać podczas pieczenia.
  • Muffiny pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 25 minut. Najlepiej sprawdzić babeczki przy pomocy drewnianego patyczka. Jeśli po wbiciu patyczek będzie suchy, to znaczy, że są już upieczone.

Notatka

Tak przygotowane muffiny stanowią świetną bazę do różnorodnych eksperymentów. Sam przepis jest bardzo prosty, ale ważne jest, aby dokładnie go przestrzegać – to gwarancja, że babeczki zawsze się udadzą.

Babeczki z tego przepisu nie są zbyt słodkie, co czyni je idealnym punktem wyjścia do dalszych modyfikacji. Dzięki umiarkowanej ilości cukru można śmiało wzbogacać je o różne dodatki, nie ryzykując, że wypiek stanie się zbyt słodki.

Jest to podstawowy przepis na muffiny, która nie zawiera żadnych dodatków, co daje szerokie możliwości dopasowania go do indywidualnych preferencji. Muffiny świetnie komponują się z owocami, takimi jak borówki, maliny czy truskawki. Popularnym dodatkiem jest także czekolada – często dodawana w formie drobnych kawałków do ciasta. Inną opcją jest przygotowanie babeczek z bitą śmietaną. Możliwości są niemal nieograniczone – wystarczy puścić wodze fantazji i eksperymentować!