Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Kategorie
Przepisy

Pierś z kurczaka w cieście francuskim z pieczarkami i serem

Pierś z kurczaka w cieście francuskim to zdecydowanie przepis, który trzeba wypróbować. Na początku może wydawać się on trudny w realizacji, jednak to tylko pozory. Takie danie możemy przygotować w nieco ponad godzinę, z czego połowa to czas pieczenia. Fakt, przepis ten może sprawić pewne trudności nowicjuszom, jednak staraliśmy się przedstawić ten przepis jak najprościej. Oto przepis na pierś z kurczaka w cieście francuskim z pieczarkami i serem!

Składniki

Ciasto

  • 2 rolki ciasta francuskiego
  • 100g sera cheddar
  • 100g sera mozzarella
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 jajko

Nadzienie

  • 500g piersi z kurczaka
  • 200g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 20g masła

Przyprawy

  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy

Przygotowanie

Krok 1 – smażenie nadzienia

Na patelni rozgrzewamy masło, a następnie wrzucamy tam pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy ją ok. 1-2 minuty. Po tym czasie dorzucamy pokrojone w kostkę pieczarki oraz paprykę. Całość smażymy przez parę minut, pamiętając o mieszaniu. Następnie dodajemy pokrojonego kurczaka i smażymy kolejne parę minut, aż kurczak będzie złocisty. Pod koniec smażenia dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy, aby były równomiernie rozprowadzone.

Krok 2 – przygotowanie ciasta

Rozwijamy jedną rolkę ciasta francuskiego i wzdłuż środka rozkładamy farsz. Powinniśmy zużyć go połowę, aby starczyło nam na drugą rolkę. Górę farszu posypujemy serem, po 50g każdego. Ciasto nacinamy po bokach tak jak na zdjęciu, a następnie robimy przeplatankę zawijając do środka kawałek raz z lewej, a raz z prawej.

Tak zawinięte ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Górę ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Ciasto pieczemy przez 30-35 minut w temperaturze 180°, lub do czasu, aż będzie mocno przyrumienione. Najlepiej po około 20 minutach na nie zerknąć, a potem co kilka minut kontrolować poziom wypieczenia.

Krok 3 – podanie

Jeśli ciasto jest już upieczone wyciągamy je z piekarnika i odstawiamy na chwilę do wystudzenia.

Tak przygotowana pierś z kurczaka w cieście francuskim świetnie sprawdzi się w każdych okolicznościach! Możemy nawet przygotować taki obiad na święta, i podać go z gorącym barszczem w kubku!

Przygotowanie

Krok 1 – smażenie nadzienia

Na patelni rozgrzewamy masło, a następnie wrzucamy tam pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy ją ok. 1-2 minuty. Po tym czasie dorzucamy pokrojone w kostkę pieczarki oraz paprykę. Całość smażymy przez parę minut, pamiętając o mieszaniu. Następnie dodajemy pokrojonego kurczaka i smażymy kolejne parę minut, aż kurczak będzie złocisty. Pod koniec smażenia dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy, aby były równomiernie rozprowadzone.

Krok 2 – przygotowanie ciasta

Rozwijamy jedną rolkę ciasta francuskiego i wzdłuż środka rozkładamy farsz. Powinniśmy zużyć go połowę, aby starczyło nam na drugą rolkę. Górę farszu posypujemy serem, po 50g każdego. Ciasto nacinamy po bokach tak jak na zdjęciu, a następnie robimy przeplatankę zawijając do środka kawałek raz z lewej, a raz z prawej.

Tak zawinięte ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Górę ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Ciasto pieczemy przez 30-35 minut w temperaturze 180°, lub do czasu, aż będzie mocno przyrumienione. Najlepiej po około 20 minutach na nie zerknąć, a potem co kilka minut kontrolować poziom wypieczenia.

Krok 3 – podanie

Jeśli ciasto jest już upieczone wyciągamy je z piekarnika i odstawiamy na chwilę do wystudzenia.

Tak przygotowana pierś z kurczaka w cieście francuskim świetnie sprawdzi się w każdych okolicznościach! Możemy nawet przygotować taki obiad na święta, i podać go z gorącym barszczem w kubku!

Autor: Antonina

Gotowanie to moja największa pasja, która łączy smaki, aromaty i historie z różnych zakątków świata. Na stronie znajdziesz przepisy na każdą okazję – od prostych, codziennych dań, po wykwintne potrawy, które zachwycą Twoich bliskich.

Zapraszam Cię do wspólnego odkrywania smaków i eksperymentowania w kuchni! ❤️