Pierś z kurczaka w cieście francuskim to zdecydowanie przepis, który trzeba wypróbować. Na początku może wydawać się on trudny w realizacji, jednak to tylko pozory. Takie danie możemy przygotować w nieco ponad godzinę, z czego połowa to czas pieczenia. Fakt, przepis ten może sprawić pewne trudności nowicjuszom, jednak staraliśmy się przedstawić ten przepis jak najprościej. Oto przepis na pierś z kurczaka w cieście francuskim z pieczarkami i serem!

Składniki

Ciasto

  • 2 rolki ciasta francuskiego
  • 100g sera cheddar
  • 100g sera mozzarella
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 jajko

Nadzienie

  • 500g piersi z kurczaka
  • 200g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 20g masła

Przyprawy

  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy

Przygotowanie

Krok 1 – smażenie nadzienia

Na patelni rozgrzewamy masło, a następnie wrzucamy tam pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy ją ok. 1-2 minuty. Po tym czasie dorzucamy pokrojone w kostkę pieczarki oraz paprykę. Całość smażymy przez parę minut, pamiętając o mieszaniu. Następnie dodajemy pokrojonego kurczaka i smażymy kolejne parę minut, aż kurczak będzie złocisty. Pod koniec smażenia dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy, aby były równomiernie rozprowadzone.

prosty przepis na ciasto francuskie z kurczakiem i pieczarkami

Krok 2 – przygotowanie ciasta

Rozwijamy jedną rolkę ciasta francuskiego i wzdłuż środka rozkładamy farsz. Powinniśmy zużyć go połowę, aby starczyło nam na drugą rolkę. Górę farszu posypujemy serem, po 50g każdego. Ciasto nacinamy po bokach tak jak na zdjęciu, a następnie robimy przeplatankę zawijając do środka kawałek raz z lewej, a raz z prawej.

Tak zawinięte ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Górę ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Ciasto pieczemy przez 30-35 minut w temperaturze 180°, lub do czasu, aż będzie mocno przyrumienione. Najlepiej po około 20 minutach na nie zerknąć, a potem co kilka minut kontrolować poziom wypieczenia.

Zobacz prosty przepis na pierś z kurczaka w cieście francuskim z serem i pieczarkami.

Krok 3 – podanie

Jeśli ciasto jest już upieczone wyciągamy je z piekarnika i odstawiamy na chwilę do wystudzenia.

Tak przygotowana pierś z kurczaka w cieście francuskim świetnie sprawdzi się w każdych okolicznościach! Możemy nawet przygotować taki obiad na święta, i podać go z gorącym barszczem w kubku!

Sprawdź inne artykuły:

Oceń post

Kliknij na gwiazdkę aby zagłosować!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszym oceniającym ten post!

Dodaj komentarz

 

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przygotowanie

Krok 1 – smażenie nadzienia

Na patelni rozgrzewamy masło, a następnie wrzucamy tam pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy ją ok. 1-2 minuty. Po tym czasie dorzucamy pokrojone w kostkę pieczarki oraz paprykę. Całość smażymy przez parę minut, pamiętając o mieszaniu. Następnie dodajemy pokrojonego kurczaka i smażymy kolejne parę minut, aż kurczak będzie złocisty. Pod koniec smażenia dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy, aby były równomiernie rozprowadzone.

Krok 2 – przygotowanie ciasta

Rozwijamy jedną rolkę ciasta francuskiego i wzdłuż środka rozkładamy farsz. Powinniśmy zużyć go połowę, aby starczyło nam na drugą rolkę. Górę farszu posypujemy serem, po 50g każdego. Ciasto nacinamy po bokach tak jak na zdjęciu, a następnie robimy przeplatankę zawijając do środka kawałek raz z lewej, a raz z prawej.

Tak zawinięte ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Górę ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Ciasto pieczemy przez 30-35 minut w temperaturze 180°, lub do czasu, aż będzie mocno przyrumienione. Najlepiej po około 20 minutach na nie zerknąć, a potem co kilka minut kontrolować poziom wypieczenia.

Krok 3 – podanie

Jeśli ciasto jest już upieczone wyciągamy je z piekarnika i odstawiamy na chwilę do wystudzenia.

Tak przygotowana pierś z kurczaka w cieście francuskim świetnie sprawdzi się w każdych okolicznościach! Możemy nawet przygotować taki obiad na święta, i podać go z gorącym barszczem w kubku!