Masa truskawkowa z mascarpone – idealna do tortów

Jest to bardzo prosty przepis na pyszną masę truskawkową. Taka masa truskawkowa świetnie pasuje do deserów, w szczególności do tortów. Należy jednak pamiętać, aby przygotować ją odpowiednio wcześniej, bowiem musi ona stężeć przed użyciem. Możemy użyć innych owoców sezonowych jak maliny, porzeczki, czy borówki, jednak moim zdaniem masa przygotowana z truskawek jest najlepsza. Oto przepis na masę truskawkową z mascarpone!

Składniki

  • 400g truskawek
  • 200g śmietanki 30%
  • 250g sera mascarpone
  • 150ml wody
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki żelatyny
Sprawdź jak w kilka chwil przygotować masę truskawkową z mascarpone, która idealnie pasuje do tortów i innych deserów!

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od przygotowania truskawek. Truskawki dokładnie myjemy, a następnie szypułkujemy. Oczyszczone truskawki blendujemy razem z cukrem na gładką masę. Następnie do truskawek dodajemy serek mascarpone i dokładnie całość miksujemy.
  2. Do drugiej miski wlewamy śmietankę i ubijamy ją przy pomocy miksera. Ważne, aby nie “przebić” śmietanki – w innym razie bita śmietana zamieni nam się w masło. Ubitą śmietankę przekładamy do zmiksowanych truskawek i dobrze mieszamy.
  3. Do szklanki z gorącą wodą wsypujemy żelatynę i mieszamy dopóki się nie rozpuści. Następnie do tej samej szklanki dodajemy 2-3 łyżki masy truskawkowej i jeszcze raz mieszamy, aż wszystko się połączy. Tak przygotowaną żelatynę możemy wlać do miski z masą. Całość chwilę miksujemy na wolnych obrotach.
  4. Ważne, aby najpierw “zahartować” żelatynę odrobiną masy – w innym wypadku masa mogłaby zacząć się rozwarstwiać.
  5. Tak przygotowaną masę truskawkową odkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Dzięki temu masa zgęstnieje i będzie gotowa do dalszego użycia.

Sprawdź inne artykuły:

Oceń post

Kliknij na gwiazdkę aby zagłosować!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszym oceniającym ten post!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *