Croissanty to bardzo popularne francuskie rogaliki, często wypełnione słodkim nadzieniem. Wiedzieliście jednak, że można jeść croissanty na słono? Wytrawna kanapka z croissantem to świetny pomysł na szybkie i pyszne śniadanie. Wystarczy nam tylko parę dodatków! Zobacz jak zrobić pyszne croissanty z szynką i serem!

Croissanty z szynką i serem – składniki

  • 2 rogaliki croissant bez nadzienia
  • 6 plasterków ulubionej szynki
  • 6 plasterków sera
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 mała cebula
  • Garść rukoli
  • Odrobina oliwy

Przygotowanie croissantów na słono

Zaczynamy od przygotowania wszystkich niezbędnych składników. Rogaliki kroimy wzdłuż na pół, cebule siekamy w drobne piórka, a rukolę rwiemy na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy plasterki szynki. Wystarczy po ok. 2 minuty na każdą stronę, aby lekko się przyrumieniły.

W międzyczasie możemy przygotować sos. W miseczce mieszamy łyżeczkę majonezu, musztardy, oraz miodu.

Czas na złożenie i upieczenie naszej kanapki z croissanta. Wewnętrzne strony rogalika smarujemy sosem, następnie na spodzie układamy szynkę, ser, cebulę, a na górę rukolę. Tak przygotowane croissanty układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową, bądź papierem do pieczenia. Kanapki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C z włączonym termoobiegiem. Wystarczy 5-7 minut, aby ser się rozpuścił i zapiekł z innymi składnikami.

Nasze wytrawne croissanty z szynką i serem są już gotowe! Fantastycznie smakują od razu po przyrządzeniu!

Podsumowanie

Croissanty z szynką i serem na słono to zdecydowanie ciekawy sposób na podanie tych rogalików. Bardzo często podawane są z dżemem, miodem, czy nadziewane budyniem bądź kremem czekoladowym. Wytrawne croissanty to zdecydowanie ciekawa propozycja dla osób, które lubią łączyć słodkie i słone smaki. Takie połączenie jest niezwykle zaskakujące! Dodatkowo przygotowanie zajmuje chwilę, więc jest to świetny przepis na proste śniadanie przed szkołą bądź pracą.

Dla tych, którym mało kombinacji, proponuje dodać do sosu łyżeczkę soku z cytryny, bądź szczyptę ostrej papryki. Możemy dodać także oba te składniki, dzięki czemu powstanie nam unikalny sos, który jeszcze bardziej podkręci smak naszej kanapki!

Jeśli nie mamy możliwości, aby podgrzać rogaliki, możemy oczywiście przygotować je w formie kanapki na zimno. Warto jednak wiedzieć, że z pewnością nie będą takie smaczne jak te na ciepło. Roztopiony ser i przysmażona szynka zdecydowanie podbijają smak tej przekąski!