Nie ma to jak pyszne buraczki w słoiku. Szczególnie przydatne w okresie zimowym, kiedy nie mamy dostępu do świeżych warzyw, a chcemy podać jakąś sałatkę bądź surówkę do obiadu. Wystarczy tylko wyciągnąć słoik i nałożyć sobie pysznych i zdrowych buraczków. Dzisiaj mamy dla was sprawdzony przepis na buraczki z dodatkiem papryki oraz cebuli, które świetnie sprawdzą się jako dodatek do wielu potraw!

Buraczki na zimę – składniki

  • 3kg czerwonych buraków
  • 500g czerwonej papryki
  • 300g cebuli

Zalewa:

  • 200ml wody
  • 200ml octu spirytusowego 10%
  • 80g cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu

Przygotowanie

Przygotowanie warzyw

Przyrządzenie naszych przetworów zaczynamy od ugotowania buraków. Buraczki dokładnie myjemy, a następnie gotujemy je w skórce do miękkości. Powinno zająć to od 45 minut do godziny. Najlepiej sprawdzić czy buraki są ugotowane przy pomocy noża bądź widelca – jeśli możemy nadziać buraka w łatwy sposób, znaczy, że jest już ugotowany.

Cebulę oraz paprykę kroimy w drobną kostkę.

Zalewa

Do garnka wlewamy 200ml wody oraz 200ml octu, a także dodajemy przyprawy: 80g cukru i 1 łyżkę soli oraz pieprzu. Całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie dodajemy pokrojoną cebulę oraz paprykę. Tak przygotowaną zalewę gotujemy 8-10 minut.

W międzyczasie buraczki obieramy ze skóry i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Kiedy czas gotowania zalewy minie, dorzucamy do środka starte buraczki i gotujemy przez kolejne 10 minut.

Przekładanie

Po tym czasie przekładamy gorące buraczki do wyparzonych słoików. Po napełnieniu słoików zakręcamy je i stawiamy do góry dnem, aby się zawekowały. Dzięki temu możemy przechowywać je w ciemnym miejscu nawet przez kilka tygodni.

Jeśli jednak zależy nam, aby nasze przetwory leżały przez większy okres czasu, należy przystąpić do pasteryzacji. W tym celu do dużego garnka włóż bawełniany ręcznik, a następnie ułóż na nim słoiki, aby się nie stykały. Następnie nalej wody do około połowy słoików i doprowadź do jej wrzenia, po czym gotuj je przez 20 minut. Po tym czasie odstawiamy słoiki do ciemnego miejsca na 24 godziny. Jeśli proces pasteryzacji się powiódł, zakrętka słoika powinna być wklęsła.

Tak przygotowane buraczki na zimę świetnie pasują jako dodatek do wielu różnych potraw. Przygotowanie ich nie zajmuje długo, a zawsze fajnie jest wyciągnąć słoik domowej roboty buraczków i rozkoszować się ich smakiem.

Możemy oczywiście zmodyfikować odrobinę ten przepis, dobrym pomysłem będzie dodanie 1 bądź 2 ząbków posiekanego czosnku. Świetnie sprawdza się takie suszony liść laurowy oraz ziele angielskie. Dla fanów ostrego jedzenia dobrym pomysłem będzie wzbogacenie tej sałatki z buraczków o dodatek papryczki chilli czy suszonej ostrej papryki.