Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Kategorie
Kuchenne triki

Przyprawy do pasztetu. Czym najlepiej doprawić pasztet?

Pasztet od lat króluje na naszych stołach. Zazwyczaj gości na nich podczas uroczystości jak urodziny, imieniny, czy święta. Dobrze przyrządzony pasztet to świetna forma przekąski podczas biesiady, zarówno solo, jak i z dodatkami np. z chlebem. Jednak nie przyrządzimy dobrego pasztetu bez odpowiedniego wyboru mięsa oraz przypraw. Co warto wiedzieć przy wyborze mięsa do pasztetu oraz jakich przypraw użyć, aby maksymalnie podkręcić jego smak?

Domowy pasztet przywołuje wspomnienia wielu osobom. Taki pasztet przyrządzany był często przez naszych dziadków i nasze babcie. Najczęściej przygotowywany był przy użyciu mięsa ze zwierząt własnej hodowli oraz warzyw prosto z ogródka. Żaden sklepowy pasztet nie może się równać z takim upieczonym własnoręcznie.

Jakie mięso wybrać do pasztetu?

Jest to zdecydowanie najważniejszy krok podczas przyrządzania pasztetu. Przyprawy są ważne, ale nie najważniejsze. Rodzaj użytego mięsa będzie miał główny wpływ na strukturę i smak naszego wypieku. Jakich mięs powinniśmy użyć do pasztetu, aby ten wyszedł jak najlepiej?

Podstawowym składnikiem tradycyjnego pasztetu zazwyczaj jest wieprzowina. Głównie korzysta się z podgardla, łopatki czy karczku, ale można również dodać innych części jak np. boczek. Ważne, aby wybierać dobre jakościowo mięso, najlepiej z mniejszych sklepów mięsnych czy od lokalnego rzeźnika. W przeciwieństwie do marketów, mięso w mniejszych sklepach zazwyczaj jest lepszej jakości.

Do pasztetu często również dodaje się wątróbkę, zazwyczaj drobiową bądź wieprzową. Odpowiada ona za smak, ale głównie ma za zadanie zapewnić odpowiednią konsystencję naszego wypieku.

Najlepsze przyprawy do pasztetu

Tak jak pisaliśmy wcześniej, odpowiedni dobór mięs to najważniejszy etap w przygotowaniu pasztetu, co nie znaczy, że użyte przyprawy i dodatki nie są ważne. Zacznijmy więc od dodatków, jakich warto użyć.

Jako dodatek do masy mięsnej świetnie sprawdzą się suszone grzyby i owoce. Do pasztetu najczęściej dodaje się suszone śliwki, ale nie można zapominać także o morelach czy żurawinie. W niektórych przepisach możemy znaleźć także suszone orzechy.

Jeśli chodzi o przyprawy do pasztetu, tutaj mamy dosyć duże pole do popisu. Możemy skorzystać z gotowych mieszanek przypraw przeznaczonych do pasztetu, jednak moim zdaniem warto przygotować taką mieszankę samemu, dzięki czemu mamy pełną kontrolę nad jej zawartością. Do pasztetu z pewnością pasuje gałka muszkatołowa. Warto pamiętać także o suszonych ziołach, może to być majeranek, rozmaryn, tymianek czy cząber. Świetnie nada się także suszony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz czarny pieprz. Dla wielbicieli ostrego jedzenia dobrym dodatkiem będzie suszona papryczka chilli czy pieprz cayenne.

Z czym podawać pasztet

Do wszelkiego rodzaju pasztetów mięsnych świetnie pasują przetwory oraz sosy. Może to być chrzan, żurawina, lekki sos koperkowy czy majonezowy – podkreślą one smak naszego pasztetu. Świetnie sprawdzi się także domowej roboty sos tatarski. Domowy pasztet najczęściej je się w postaci kanapek ze świeżym chlebem bądź bułką – zazwyczaj układa się go wśród wędlin na półmisku.

Sprawdź jak zrobić domową przyprawę cajun.

Autor: Antonina

Gotowanie to moja największa pasja, która łączy smaki, aromaty i historie z różnych zakątków świata. Na stronie znajdziesz przepisy na każdą okazję – od prostych, codziennych dań, po wykwintne potrawy, które zachwycą Twoich bliskich.

Zapraszam Cię do wspólnego odkrywania smaków i eksperymentowania w kuchni! ❤️