Pierś z kurczaka w cieście francuskim to zdecydowanie przepis, który trzeba wypróbować. Na początku może wydawać się on trudny w realizacji, jednak to tylko pozory. Takie danie możemy przygotować w nieco ponad godzinę, z czego połowa to czas pieczenia. Fakt, przepis ten może sprawić pewne trudności nowicjuszom, jednak staraliśmy się przedstawić ten przepis jak najprościej. Oto przepis na pierś z kurczaka w cieście francuskim z pieczarkami i serem!
Składniki
- 2 rolki ciasta francuskiego
- 100g sera cheddar
- 100g sera mozzarella
- 2 łyżki sezamu
- 1 jajko
Nadzienie
- 500g piersi z kurczaka
- 200g pieczarek
- 1 cebula
- 1 papryka
- 20g masła
Przyprawy
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
Przygotowanie
Krok 1 – smażenie nadzienia
Na patelni rozgrzewamy masło, a następnie wrzucamy tam pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy ją ok. 1-2 minuty. Po tym czasie dorzucamy pokrojone w kostkę pieczarki oraz paprykę. Całość smażymy przez parę minut, pamiętając o mieszaniu. Następnie dodajemy pokrojonego kurczaka i smażymy kolejne parę minut, aż kurczak będzie złocisty. Pod koniec smażenia dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy, aby były równomiernie rozprowadzone.
Krok 2 – przygotowanie ciasta
Rozwijamy jedną rolkę ciasta francuskiego i wzdłuż środka rozkładamy farsz. Powinniśmy zużyć go połowę, aby starczyło nam na drugą rolkę. Górę farszu posypujemy serem, po 50g każdego. Ciasto nacinamy po bokach tak jak na zdjęciu, a następnie robimy przeplatankę zawijając do środka kawałek raz z lewej, a raz z prawej.
Tak zawinięte ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Górę ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Ciasto pieczemy przez 30-35 minut w temperaturze 180°, lub do czasu, aż będzie mocno przyrumienione. Najlepiej po około 20 minutach na nie zerknąć, a potem co kilka minut kontrolować poziom wypieczenia.
Krok 3 – podanie
Jeśli ciasto jest już upieczone wyciągamy je z piekarnika i odstawiamy na chwilę do wystudzenia.
Tak przygotowana pierś z kurczaka w cieście francuskim świetnie sprawdzi się w każdych okolicznościach! Możemy nawet przygotować taki obiad na święta, i podać go z gorącym barszczem w kubku!
Sprawdź inne artykuły:
Przygotowanie
Krok 1 – smażenie nadzienia
Na patelni rozgrzewamy masło, a następnie wrzucamy tam pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy ją ok. 1-2 minuty. Po tym czasie dorzucamy pokrojone w kostkę pieczarki oraz paprykę. Całość smażymy przez parę minut, pamiętając o mieszaniu. Następnie dodajemy pokrojonego kurczaka i smażymy kolejne parę minut, aż kurczak będzie złocisty. Pod koniec smażenia dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy, aby były równomiernie rozprowadzone.
Krok 2 – przygotowanie ciasta
Rozwijamy jedną rolkę ciasta francuskiego i wzdłuż środka rozkładamy farsz. Powinniśmy zużyć go połowę, aby starczyło nam na drugą rolkę. Górę farszu posypujemy serem, po 50g każdego. Ciasto nacinamy po bokach tak jak na zdjęciu, a następnie robimy przeplatankę zawijając do środka kawałek raz z lewej, a raz z prawej.
Tak zawinięte ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Górę ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Ciasto pieczemy przez 30-35 minut w temperaturze 180°, lub do czasu, aż będzie mocno przyrumienione. Najlepiej po około 20 minutach na nie zerknąć, a potem co kilka minut kontrolować poziom wypieczenia.
Krok 3 – podanie
Jeśli ciasto jest już upieczone wyciągamy je z piekarnika i odstawiamy na chwilę do wystudzenia.
Tak przygotowana pierś z kurczaka w cieście francuskim świetnie sprawdzi się w każdych okolicznościach! Możemy nawet przygotować taki obiad na święta, i podać go z gorącym barszczem w kubku!