Czosnek towarzyszy nam od setek lat, mówi się, że mógł dotrzeć do Polski nawet w średniowieczu. Nie dziwne więc, że jego obecność możemy zauważyć w wielu staropolskich przepisach. Dzisiaj jednak odejdziemy od klasyki, i przygotujemy konfitowany czosnek. Konfitowanie to metoda obróbki, która polega na duszeniu w oleju. Zobacz jak w prosty sposób można przygotować czosnek konfitowany!
Składniki
- 50 ząbków czosnku
- 400ml oliwy
- 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżka soli
- 1 gałązka rozmarynu
Przygotowanie
- Zaczynamy od obrania ząbków czosnku ze skórki. Możemy zrobić to ręcznie, jednak jest pewien sposób, który pozwoli zaoszczędzić nam trochę czasu. Mianowicie, do zamykanego pudełka przekładamy rozdzielone ząbki czosnku, a następnie energicznie potrząsamy pudełkiem przez około minutę. Po tym czasie większość ząbków powinna być już obrania, a pozostałe możemy już obrać ręcznie.
- Do rondelka wrzucamy obrany czosnek, sól, pieprz, oraz gałązkę rozmarynu, a następnie całość zalewamy oliwą. Teraz musimy doprowadzić oliwę do wrzenia. Konfitowanie to duszenie w oleju, więc nie możemy dopuścić do zbyt dużej temperatury. Palnik powinien być tak ustawiony, aby oliwa delikatnie pyrkała.
- Po około godzinie wyjmij jeden ząbek czosnku i sprawdź jego konsystencje. Jeśli jest miękki, znaczy że konfitowany czosnek jest już gotowy!
Konfitowany czosnek jest świetnym dodatkiem do potraw – nada on niesamowitego aromatu, a także podkręci smak każdego dania. Jest bardzo prosty oraz szybki w przygotowaniu, bowiem jedyne co musimy zrobić, to obrać go i zalać oliwą – reszta robi się sama. Zachęcamy więc do przygotowania czosnku konfitowanego samemu!