Szukasz prostego przepisu na imprezową przekąskę? Ruszamy z pomocą! Oto prosty przepis na frankfurterki w cieście francuskim z serem! Przygotowanie ich zajmie chwilę, a są na prawdę smaczne. Zamiast frankfurterek możemy użyć parówek albo kabanosów, czy nawet zwykłej kiełbasy. My jednak skupimy się na opcji z frankfurterkami – dla nas jest ona najlepsza. Zaczynamy!

Składniki

  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 8 frankfurterek
  • 100g żółtej mozzarelli
  • 1 jajko

Przygotowanie

Zaczynamy od przygotowania ciasta francuskiego. Ciasto wyjmujemy z opakowania i rozwijamy, a następnie delikatnie je rozwałkowujemy. Następnie ciasto dzielimy na 8 równych prostokątów.

Kiełbaskę kładziemy na środku, powinna być takiej samej wielkości jak prostokąt ciasta. Następnie nacinamy ją wzdłuż i umieszczamy w środku ser. Nacinamy również ciasto, tak jak na zdjęciu. Następnie paski zawijamy na przemian wokół frankfurterki, dzięki czemu powinien powstać nam warkocz. Nie jest to konieczne, jednak tak przygotowane frankfurterki lepiej prezentują się później na stole.

Zawinięte frankfurterki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie roztrzepujemy jajko z odrobiną wody i smarujemy nasze przekąski przy pomocy pędzelka. Dzięki temu nabiorą one złocistego koloru po upieczeniu.

Frankfurterki w cieście francuskim wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180° na 15-20 minut. Najlepiej po 15 minutach sprawdzić stopień wypieczenia – jeśli ciasto jest już dobrze przyrumienione, znaczy że frankfurterki są gotowe.

Gotowe! Tak przygotowane frankfurterki w cieście francuskim z serem idealnie sprawdzą się jako przekąska. Możemy podać je z ulubionymi sosami, my od siebie polecamy nasz przepis na sos czosnkowy bez majonezu i sos mango chilli. Smacznego!