Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Kategorie
Przepisy

Prosty przepis na makaron ze szpinakiem

Dzisiaj mamy ciekawy przepis dla miłośników makaronu! Makaron ze szpinakiem, bo taki przepis będziemy dzisiaj przygotowywać, to niezwykle proste, ale również smaczne danie. Jednym z głównych składników będzie śmietanka, dzięki której stworzymy pyszny kremowy sos, który oblepi nasz makaron. Za smak natomiast zadba czosnek w połączeniu z aromatycznym parmezanem. Oto nasz przepis na makaron ze szpinakiem!

Makaron ze szpinakiem – składniki

  • 500g makaronu
  • 400ml śmietanki 30%
  • 150g świeżego szpinaku
  • 100ml bulionu
  • 80g parmezanu
  • 20g masła
  • 10ml oliwy
  • 6 ząbków czosnku
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Gotowanie makaronu i przygotowanie sosu

Zaczynamy od wstawienia wody na makaron. Gotujemy go al dente, ponieważ będziemy go później podgrzewać jeszcze razem z sosem. W moim przypadku są to muszelki, ale można skorzystać również z makaronu spaghetti, tagliatelle, rurek, czy innego makaronu.

Na patelni roztapiamy 20g masła. W międzyczasie trzemy na tarce parmezan, oraz zgniatamy 6 ząbków czosnku. Kiedy masło się rozpuści dodajemy 400ml śmietanki, przyprawiamy odrobiną soli oraz pieprzu i zagotowujemy. Po 2-3 minutach dodajemy szpinak i gotujemy kolejne 2-3 minuty, aż utraci surowość.

Dokończenie dania

Kiedy szpinak jest już bardziej miękki dodajemy ugotowany makaron, czosnek, i parmezan, oraz dokładnie wszystko mieszamy. Gotujemy całość przez kilka minut, aż sos się zredukuje (pamiętaj o mieszaniu, aby sos się nie przypalił!) Kiedy sos jest już gęsty i oblepia nasz makaron, danie jest już gotowe! Makaron ze szpinakiem podajemy w głębokim talerzu, a jego wierzch posypujemy odrobiną parmezanu i polewamy 10ml oliwy.

Tak jak pisaliśmy wcześniej, makaron ze szpinakiem to niezwykle proste, ale również smaczne danie. Połączenie tłustej śmietanki z czosnkiem, szpinakiem, oraz parmezanem na prawdę robi robotę!

Jest to bardzo proste danie, tak więc nawet początkujący miłośnicy gotowania nie powinni mieć z nim żadnych problemów. Dodatkowo dość szybko się je przygotowuje, bowiem spokojnie powinniśmy wyrobić się w około pół godziny.

Bardzo ciekawym urozmaiceniem może być dodanie gałki muszkatołowej. Wystarczy łyżeczka tej przyprawy, a nasze danie nabierze ostrego, orzechowego posmaku.

Ciekawym dodatkiem są też pomidorki koktajlowe. Wystarczy pokroić kilka na pół, a następnie dorzucić je na nasz talerz.

Dla lepszego efektu wizualnego makaron na talerzu możemy posypać jeszcze odrobiną posiekanej bazylii czy natki pietruszki.

Autor: Antonina

Gotowanie to moja największa pasja, która łączy smaki, aromaty i historie z różnych zakątków świata. Na stronie znajdziesz przepisy na każdą okazję – od prostych, codziennych dań, po wykwintne potrawy, które zachwycą Twoich bliskich.

Zapraszam Cię do wspólnego odkrywania smaków i eksperymentowania w kuchni! ❤️