Pulled chicken – szarpany kurczak w sosie pomidorowym

Pulled chicken, czyli szarpany kurczak, to świetny dodatek, który może być wykorzystany w wielu daniach oraz przekąskach. Dzisiaj chcemy wam pokazać jak zrobić szarpanego kurczaka w sosie pomidorowym. Będzie on świetnie pasował do ryżu czy makaronu, a także jako składnik burgera, wrapa, czy quesadilli. Nie dajcie się zwieść prostocie tego przepisu – efekt z pewnością was zaskoczy!

szarpany kurczak w sosie pomidorowym

Szarpany kurczak, inaczej pulled chicken, to klasyk kuchni Meksykańskiej – często wykorzystuje się go do wrapów oraz quesadilli. Jest to bardzo prosty przepis, jednak zdecydowanie nie należy on do najszybszych w przygotowaniu. Taki kurczak jednak kiedy już wstępnie przygotujemy, “robi się sam”. Oszczędzamy przy tym czas, który możemy spożytkować na coś innego.

W przepisie używam mięsa z udek kurczaka, jest ono mniej wysuszone po obróbce, a do tego trochę inaczej smakuje od piersi. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby to właśnie ich użyć w tym przepisie.

Przydatny sprzęt

Szatkownica do kurczaka – prosty gadżet do dzielenia mięsa, który pomoże nam poszatkować kurczaka na mniejsze kawałki

Widelce do szarpania mięsa – zestaw widelców, który ułatwi nam przygotowanie szarpanego kurczaka.

Szarpany kurczak w sosie pomidorowym – przepis

Składniki

  • 500g mięsa z kurczaka
  • 250g passaty pomidorowej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • (opcjonalnie) 1 łyżeczka ostrej papryki
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od pokrojenia naszego mięsa. Ja kroje je w paski, ale można zrobić to dowolnie. Ważne, żeby był podzielony na mniejsze części, dzięki temu szybciej będzie gotowy.
  2. W garnku rozgrzewamy oliwę, a następnie podsmażamy kurczaka tak, aby był lekko zarumieniony. Następnie wyjmujemy go na talerz.
  3. Cebulę kroimy w kostkę i również ją podsmażamy. Kiedy jest już zeszklona, dodajemy sprasowany czosnek i smażymy maksymalnie 2 minuty, aby czosnek się nie przypalił.
  4. Teraz łączymy wszystkie składnik. Do garnka dorzucamy kurczaka, passate pomidorową, oraz wszystkie przyprawy. Zmniejszamy moc palnika na minimum i przykrywamy szczelnie garnek.
  5. Tak przygotowany kurczak powinien gotować się przez około godzinę. Warto co parę minut przemieszać go, aby się nie przypalił.
  6. Po tym czasie sprawdź strukturę kurczaka – jeśli się rozlatuje, możesz zabrać się za jego rozdrabnianie. Najlepiej robić to przy pomocy dwóch widelców do szarpania mięsa.

Porady

  • Jeśli podczas gotowania sos zbytnio się zredukuje, możesz podlać go odrobiną wody, bądź dodać więcej passaty pomidorowej.
  • Po poszarpaniu kurczaka dokładnie go wymieszaj, aby połączył się on z sosem. Jeśli jednak sosu jest za dużo, odlej nadmiar, i użyj go do innego przepisu.
  • Możliwości na przygotowanie szarpanego kurczaka jest wiele, możemy śmiało urozmaicić przepis według swoich upodobań. Jednymi z pomysłów może być dodanie miodu, albo przypraw korzennych jak kurkuma czy cynamon.
  • Szarpany kurczak może być podawany jako dodatek do ryżu czy makaronu, jednak kapitalnie sprawdza się jako składnik burgerów czy tortilli.
  • Tak przygotowany pulled chicken może być przechowywany w lodówce przez 3-4 dni, warto jednak trzymać go pod przykryciem bądź w zamkniętym pudełku.

Podsumowanie

Szarpany kurczak to zdecydowanie jedna z ciekawszych opcji na jego przyrządzenie. Jest to zdecydowanie opcja dla osób, które nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni. Kolejnym plusem jest to, że możemy przygotować pulled chicken na kilka dni. Zachęcamy do wypróbowania przepisu oraz modyfikacji pod swoje preferencje!

Strona KuchenneTriki.pl jest członkiem programu afiliacyjnego Amazon. Jeśli dokonujesz zakupu za pośrednictwem linków w tym poście, płacisz taką samą cenę, a my otrzymujemy niewielką prowizję, która pomaga w pokryciu wszystkich wydatków niezbędnych do utrzymania strony. Dziękujemy za twoje wsparcie 🙂

Sprawdź inne artykuły:

Oceń post

Kliknij na gwiazdkę aby zagłosować!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 5

Brak głosów! Bądź pierwszym oceniającym ten post!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *