Tortilla zdecydowanie kojarzy nam się z kuchnią meksykańską. Taco, burrito, czy quesadilla – te dania z tortilli są szczególnie popularne w tamtym regionie. Dziś zajmiemy się trzecią z nich. Quesadilla z szarpanym kurczakiem to prosty, ale jakże pyszny przepis, który polecamy wypróbować każdemu miłośnikowi meksykańskiej kuchni!

Quesadilla to nic innego jak trójkąty tortilli wypełnione farszem. Dzisiaj za ten farsz będzie nam służył w głównej mierze szarpany kurczak w sosie pomidorowym. Posłużymy się tu przepisem niedawno dodanym na naszą stronę.

Quesadilla z szarpanym kurczakiem – przepis

Składniki

  • 500g szarpanego kurczaka
  • 150g tartej mozarelli
  • 100g czerwonej fasoli z puszki
  • 2 duże tortille
  • 1 duża cebula
  • Papryczki jalapeno (opcjonalnie)
  • Guacamole
  • Kilka gałązek kolendry

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od przygotowania szarpanego kurczaka według tego przepisu. Kiedy nasz szarpany kurczak jest już gotowy i wystudzony, możemy zabrać się za kolejne kroki
  2. Następnie przygotowujemy guacamole.
  3. Pokrój w drobną kostkę cebulę oraz papryczki jalapeno. Ilość papryczek dostosuj do swoich preferencji, jeśli nie przepadasz za pikantnymi potrawami, możesz pominąć ten składnik.
  4. Zabieramy się teraz za przygotowanie tortilli. Na połowę placka wyłóż rwanego kurczaka, mozarelle, fasolę, cebulę, oraz papryczki. Następnie złóż tortille na pół i lekko dociśnij. To samo robimy z drugą tortillą.
  5. Tak przygotowany placek smażymy na patelni, po około 2-3 minuty z każdej strony. Dla lepszego efektu możemy wymaczać tortille w sosie z naszego szarpanego kurczaka.
  6. Po usmażeniu tortille przekrawamy na pół, a następnie oba kawałki znów na pół.

Gotowe! Tak przygotowaną tortille posypujemy posiekaną kolendrą i cebulką, w asyście guacamole oraz innych ulubionych dodatków. Smacznego!

Porady

  • Do quesadilli możemy użyć szeregu różnych innych dodatków. Świetnie sprawdzi się tu kukurydza, pomidory, czy czerwona papryka.
  • Quesadilla z szarpanym kurczakiem świetnie pasuje razem z sosami. Polecamy wypróbować nasz sos mango czy sos czosnkowy bez majonezu.
  • Quesadille po przygotowaniu możemy przechowywać w lodówce przez 1-2 dni.

Quesadilla z szarpanym kurczakiem to świetny pomysł na obiad dla miłośników tortilli oraz kuchni meksykańskiej. Tak przygotowane placki możemy jeść również na zimno, dzięki czemu świetnie nadadzą się jako posiłek do szkoły lub pracy. Wersja z szarpanym kurczakiem zajmuje trochę czasu w przygotowaniu, jednak naszym zdaniem zdecydowanie jest tego warta!