Dzisiaj chcemy wam przedstawić podstawowy przepis na muffiny. Jest to przepis bez żadnych dodatków, więc świetnie sprawdzi się jako baza, którą możemy następnie wzbogacić o inne składniki. Przygotowuje się je bardzo prosto, jednak należy pamiętać o kilku rzeczach, aby babeczki nam wyszły. Oto podstawowy przepis na muffiny!

Podstawowy przepis na muffiny

  • 300g mąki pszennej
  • 160ml mleka
  • 80g masła
  • 80g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Instrukcje

  1. Przygotownaie

    Zaczynamy od roztopienia masła. Podgrzewamy je w garnku razem z mlekiem, aż całość się połączy, i odstawiamy do wystudzenia.

    Następnie łączymy składniki. Pamiętaj, aby trzymać się zasady, że składniki suche łączymy z suchymi, a mokre z mokrymi. Dopiero na koniec połączymy je ze sobą. Tak więc w jednej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, oraz sól. Do drugiej miski wlewamy wystudzone masło z mlekiem, oraz wbijamy jajka. Całość roztrzepujemy, aż składniki dobrze się połączą.

    Czas na połączenie składników w całość. Do płynnych składników wsypujemy suche i powoli mieszamy. Ciasto mieszamy przez chwilę, do momentu, aż nie będzie widocznych śladów mąki. Długie mieszanie ciasta może sprawić, że babeczki będą twarde po upieczeniu.

    Ciasto przelewamy do foremek – ja najczęściej robię tak, że papierowe foremki wkładam do dużej formy do pieczenia. Dzięki temu babeczki mają ładny kształt oraz mam pewność, że nie będą przywierać podczas pieczenia.

    Muffiny pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 25 minut. Najlepiej sprawdzić babeczki przy pomocy drewnianego patyczka. Jeśli po wbiciu patyczek będzie suchy, to znaczy, że są już upieczone.

Notatka

Tak przygotowane muffiny to świetna baza do dalszych eksperymentów. Sam przepis jest bardzo łatwy, ważne jednak, aby trzymać się przepisu. Dzięki temu babeczki wyjdą nam za każdym razem.

Babeczki z tego przepisu nie są zbyt słodkie – uznałem, że skoro ma być to podstawowy przepis na muffiny, to nie powinny mieć one za dużo cukru. Uwzględniałem to, że przy wzbogacaniu tego przepisu o inne dodatki babeczki mogą być po prostu za słodkie.

Tak jak pisałem wcześniej, jest to podstawowy przepis na babeczki, który nie zawiera w sobie żadnych dodatków. Śmiało więc możemy modyfikować go pod swoje preferencje, a trzeba przyznać, że jeśli chodzi o babeczki, to mamy ogromne pole do popisu. Świetnie smakują one z owocami jak borówki, maliny, czy truskawki. Niezwykle popularnym dodatkiem do babeczek jest także czekolada. Najczęściej dodaje się ją w małych kawałkach do ciasta. Można także przygotować muffiny z bitą śmietaną. Tak na prawdę opcji mamy wiele, nic tylko eksperymentować!