Pierś z kurczaka w sosie miodowo musztardowym

Pierś z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym to jeden z lepszych przepisów, jeśli chodzi o połączenie słonego i słodkiego smaku. Zobacz jak go przygotować!

Dzisiaj przyszedł czas na klasyka: pieczona pierś z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym. Jest to niezwykle ciekawe danie, które łączy słony i słodki smak. Odpowiednio dobrana musztarda w połączeniu z miodem stworzy nam przepyszny sos, który oblepi naszego kurczaka. Oto nasz przepis, kurczak w sosie miodowo-musztardowym!

Pierś z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym – składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 zmielony ząbek czosnku

Sos miodowo-musztardowy:

  • 80g miodu
  • 80g musztardy dijon
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Przygotowanie marynaty i marynowanie kurczaka

Przygotowanie marynaty musztardowej do piersi z kurczaka

Piersi z kurczaka dokładnie myjemy oraz oczyszczamy z błonek i tłuszczu. Każdą z piersi kroimy na pół, aby mieć 4 równe kawałki.

W misce mieszamy składniki na marynatę: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżkę musztardy dijon i zmielony ząbek czosnku. Do przygotowanej marynaty wrzucamy piersi z kurczaka i dokładnie mieszamy. Kurczak powinien marynować się minimum godzinę, ale dobrze by było, jakby spędził w marynacie 3-5 godzin. Dlatego najlepiej zamarynować piersi wcześniej, aby mieć je już gotowe, kiedy chcemy przygotowywać danie. Kurczaka podczas marynowania najlepiej trzymać w lodówce.

Pieczenie

Pierś z kurczaka w sosie miodowo musztardowym to świetny pomysł na słodko-słone danie.

Przyszedł czas na pieczenie. W miseczce mieszamy ze sobą 80g musztardy dijon oraz 80g miodu. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku (u mnie po około 1/3 łyżeczki).

Zamarynowane piersi z kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym, a następnie polewamy przygotowanym sosem, aby każdy kawałek był dokładnie okryty. Kurczaka pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 190°C przez 25-30 minut.

Podsumowanie

Kurczak w sosie miodowo musztardowym jest jednym z prostszych dań, jeśli chodzi o połączenie słodkiego i słonego smaku. Jeśli lubicie takie połączenia, to z pewnością musicie wypróbować ten przepis! Bardzo szybko się go przygotowuje, jednak należy pamiętać o wcześniejszym zamarynowaniu kurczaka. Jeśli mamy taką możliwość, możemy zamarynować go dzień przed przygotowaniem, dzięki temu dobrze przejdzie wszystkimi smakami.

Dodatki

  • Ziemniaki lub ryż – ziemniaki świetnie pasują do tego dania. Mogą być zarówno tłuczone, jak i w kawałkach. Ryż również znakomicie komponuje się z kurczakiem oraz sosem.
  • Chleb – Jeśli chcemy potraktować to danie bardziej jako przekąskę, możemy podaj je z chlebkiem naan, bądź przypieczoną bułką czy bagietką.
  • Sałatka – Pierś z kurczaka w sosie miodowo musztardowym świetnie komponuje się z wszelkiego rodzaju sałatkami czy surówkami. Może to być np. sałatka z roszponki i pomidorków koktajlowych
  • Pieczone i smażone warzywa – szczególnie polecamy pieczoną marchewkę, kalafiora, brokuła, bądź fasolkę szparagową

Sprawdź inne artykuły:

Oceń post

Kliknij na gwiazdkę aby zagłosować!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszym oceniającym ten post!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *