Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Kategorie
Przepisy

Naleśniki na wodzie

Jednym z głównych składników naleśników jest mleko. Co jednak, kiedy nie możemy go jeść, bądź nie mamy go akurat w domu, a chcemy przygotować naleśniki? Otóż okazuje się, że placki możemy przygotować bez mleka. Wystarczy dodatek wody w odpowiedniej ilości, aby uzyskać odpowiednie ciasto na naleśniki. Oto przepis na naleśniki na wodzie!

Składniki

  • 250g mąki pszennej
  • 250g wody gazowanej
  • 2 jajka
  • Szczypta soli
  • Olej do smażenia

Naleśniki na wodzie – przygotowanie

Do miski wlewamy wodę gazowaną, oraz wbijamy jajka. Dzięki wodzie gazowanej naleśniki będą bardziej puszyste, jeśli jednak jej nie mamy to możemy użyć zwykłej. Składniki mieszamy przy pomocy rózgi bądź miksera. Następnie mąkę dodajemy partiami, jednocześnie mieszając. Dodajemy także szczyptę soli. Ciasto powinno być lekko lejące.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, a następnie smażymy naleśniki. Ciasta nalewamy tyle, aż zakryje ono dno patelni. Następnie naleśniki zawijamy z ulubionymi składnikami i podajemy.

Podsumowanie

Naleśniki na wodzie to świetna alternatywa, jeśli nie mamy pod ręką mleka. Jak się okazuje, naleśniki bez mleka mogą być równie dobre, jak te z jego dodatkiem. Trochę różnią się one smakiem, jednak dalej świetnie nadają się do zawijania swoich ulubionych składników i dodatków.

Autor: Antonina

Gotowanie to moja największa pasja, która łączy smaki, aromaty i historie z różnych zakątków świata. Na stronie znajdziesz przepisy na każdą okazję – od prostych, codziennych dań, po wykwintne potrawy, które zachwycą Twoich bliskich.

Zapraszam Cię do wspólnego odkrywania smaków i eksperymentowania w kuchni! ❤️