Dzisiaj na tapet bierzemy jeden z naszych ulubionych składników w kuchni, a mianowicie makaron. Cenimy go głównie za nieograniczone możliwości, jeśli chodzi o przygotowywanie posiłków. Przepisów na dania z makaronem są tysiące, daje on nam więc mnóstwo okazji do eksperymentów. Dzisiaj jednak obędzie się bez kombinowania, bowiem przygotujemy makaron w sosie śmietanowym ze szpinakiem i pieczarkami, a więc klasyk jeśli chodzi o dania z makaronem. Jest to bardzo prosty przepis wegetariański, który możemy wykonać spokojnie w 30 minut. Oto nasz przepis na makaron w sosie śmietanowym!
Składniki
- 300ml śmietanki 18%
- 250g dowolnego makaronu
- 150g pieczarek pokrojonych na ćwiartki
- 100g świeżego szpinaku
- 1/2 cebuli posiekanej w kostkę
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 30ml oliwy
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- Sól i pieprz do smaku
- Posiekany pęczek natki pietruszki
Przygotowanie
- Zaczynamy od wstawienia wody na makaron. Do dużego garnka wlewamy wodę i czekamy, aż się zagotuje. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną cebulę. Po 2 minutach dodajemy czosnek i dobrze mieszamy. Po kolejnych 2 minutach dodajemy pokrojone pieczarki.
- Kiedy pieczarki są już lekko przysmażone dodajemy wszystkie przyprawy oraz szpinak, i smażymy całość, aż będzie on miękki i wyparuje z niego woda.
- Jeśli woda na makaron się już gotuje, solimy ją, trzymając się proporcji 1 łyżeczka na 1 litr wody, a następnie wrzucamy makaron. Gotujemy go al dente, zgodnie z czasem na opakowaniu. Osobiście używam makaronu penne, ale w tym przepisie świetnie sprawdzi się także tagliatelle
- W międzyczasie, kiedy makaron się gotuje, na patelnie dodajemy śmietankę i dobrze mieszamy. Gaz powinien być mały, aby woda zbyt szybko nie odparowała.
- Kiedy makaron jest już gotowy odcedzamy go i wrzucamy na patelnie. Dokładnie całość mieszamy, aby makaron był oblepiony w sosie i czekamy, aż całość nabierze kremowej konsystencji.
- Makaron podajemy od razu po przygotowaniu, całość posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Podsumowanie
- Jeśli mamy taką ochotę, możemy przygotować wersję z mięsem. Do takiego sosu świetnie pasuje mięso z kurczaka czy indyka.
- Możemy przygotować zdrowszą wersję wymieniając śmietankę na jogurt grecki.
- Tak przygotowany makaron możemy przechowywać przez 2-3 dni w lodówce, warto jednak pamiętać, aby podczas podgrzewania dodać odrobinę wody, ponieważ sos w lodówce nam mocno zgęstnieje.