Krem pierniczkowy w 5 minut

Krem pierniczkowy to świetny dodatek do naleśników, owsianki, czy ciast. Niestety, sklepowe wersje tego kremu często zawierają sporo zbędnych i potencjalnie szkodliwych składników. Przychodzimy więc z pomocą – oto jak zrobić przepyszny krem pierniczkowy w kilka minut!

 

Zobacz jak zrobić przepyszny krem pierniczkowy w kilka minut!

 

Pierniki to zdecydowanie jedna z tych rzeczy, które są nierozłącznym elementem świąt. Przepisów na pierniczki jest masa, jednak dziś chcemy wam pokazać, co można zrobić z takich pierników, a mianowicie – krem pierniczkowy! Przeglądając pozycje, które proponowane są nam w sklepach, często można natknąć się na wyroby z dużą ilością cukru, albo takie które zawierają w swoim składzie niekoniecznie zdrowy olej palmowy, czy syrop glukozowo-fruktozowy. Dzisiaj pokażemy wam, jak w prosty sposób możemy tak na prawdę w kilka chwil, przygotować sobie domową wersję tego kremu! Mogę się założyć, że zasmakujecie w nim bardziej, niż w sklepowych wersjach!

 

Krem pierniczkowy – przepis

Składniki

  • 200g pierników
  • 50ml śmietanki 30%
  • 50g serka mascarpone
  • 50g masła
  • 50g miodu
  • szczypta soli oraz cynamonu

 

Wykonanie

  1. Przy pomocy blendera bądź młynka do kawy mielimy pierniki na drobny pył. Jeżeli nie dysponujemy żadnym z tych narzędzi, możemy zalać je śmietanką, a następnie, kiedy namokną, rozdrobnić je dokładnie widelcem.
  2. W rondelku roztapiamy masło razem z miodem, dodajemy śmietankę, serek, i odrobinę soli oraz cynamonu do smaku. Następnie tę mieszankę lekko wystudzamy.
  3. Następnie przelewamy wszystko do naszych zmielonych pierniczków i dokładnie mieszamy. Możemy zmiksować całą masę, jeśli zależy nam na idealnie gładkiej konsystencji.
  4. Nasz krem pierniczkowy jest już gotowy! Możemy go przechowywać w lodówce przez kilka dni, jednak nie sądzę, żeby wytrzymał aż tyle 🙂

 

Porady

  • Taki krem możemy użyć przy pieczeniu ciasta. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do naleśników, owsianki, czy pieczonych jabłek bądź gruszek.
  • Krem należy przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Najlepiej przelać go do słoiczka, z którego swobodnie będziemy mogli go wyjąć.
  • Taki krem pierniczkowy możemy urozmaicać w dowolny sposób. Możemy do niego dodać trochę przyprawy korzennej albo skórki oraz soku z pomarańczy.

 

Podsumowanie

Domowy krem z pierników jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a do tego świetnie smakuje! Serdecznie polecam do przygotowania sobie takiego kremu przy najbliższej okazji – będziecie zachwyceni!

Sprawdź inne artykuły:

Oceń post

Kliknij na gwiazdkę aby zagłosować!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Brak głosów! Bądź pierwszym oceniającym ten post!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *