Jak zrobić domową lemoniadę? Prosty przepis!

Nie ma nic lepszego w upalne dni od chłodnej lemoniady. Jest bardzo orzeźwiająca, potrafi doskonale ugasić pragnienie, a dodatkowo doskonale smakuje. Co najważniejsze, jest ona bardzo szybka w przygotowaniu – dzbanek pysznej lemoniady możemy przygotować w kilka minut. Oto prosty przepis na domową lemoniadę, która świetnie sprawdzi się w letnie upały, i nie tylko!

 

Jak zrobić lemoniadę? Prosty przepis

 

Domowa lemoniada jest bardzo prosta w wykonaniu, a do tego o wiele lepsza niż jej sklepowa wersja. Taka lemoniada nie tylko orzeźwia, ale także doskonale nawadnia podczas upałów. Nasz przepis na lemoniadę jest sprawdzony, dzięki czemu napój wychodzi idealnie za każdym razem! Do jej przygotowania potrzebne nam będzie tylko kilka składników: woda, cytryna, cukier, i mięta. Jeśli nigdy nie przygotowywaliście domowej lemoniady, to serdecznie zachęcamy do skorzystania z tego przepisu!

 

Jak zrobić lemoniadę? – przepis

Składniki:

  • 1.5 l wody
  • 4 duże cytryny
  • 4 łyżki cukru
  • kilka gałązek mięty

 

Krok 1

Zaczynamy od przygotowania soku z cytryny. Cytrusy myjemy w ciepłej wodzie i rolujemy je przez chwilę, aby wydobyć z nich więcej soku. Następnie kroimy każdą z cytryn na 4 części i wyciskamy je dokładnie.

 

Krok 2

Do kubka dodajemy listki mięty oraz cukier i lekko ucieramy je ze sobą, aby mięta puściła sok. Następnie zalewamy wszystko gorącą wodą i pozostawiamy do wystudzenia.

 

Krok 3

Teraz czas na wymieszanie wszystkich składników. Do dużego dzbanka dodajemy wodę, sok z cytryny, oraz mięte z cukrem, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną lemoniadę chłodzimy w lodówce.

 

Nasza pyszna domowa lemoniada jest już gotowa! Jeżeli lemoniada jest dla was zbyt kwaśna, do dzbanka można dodać kilka kostek lodu, dzięki czemu napój się rozrzedzi, a dodatkowo ochłodzi.

 

Inne warianty lemoniady

Jeśli klasyczna lemoniada jest dla was nudna i zbyt oklepana, oto kilka propozycji jak przygotować inne wersje tego napoju:

  • Możemy użyć innych owoców, nie tylko cytryn. Świetnie sprawdzą się tutaj pomarańcza oraz limonka.
  • Zamiast zwykłego białego cukru można użyć cukru trzcinowego.
  • Jeśli chcemy przygotować zdrowszą wersję lemoniady, możemy posłodzić ją ksylitolem, bądź erytrytolem.
  • Lubisz napoje gazowane? Połowę wody z przepisu zastąp wodą gazowaną, dzięki czemu lemoniada będzie jeszcze bardziej orzeźwiająca!

 

 

 

 

Sprawdź inne artykuły:

Oceń post

Kliknij na gwiazdkę aby zagłosować!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Brak głosów! Bądź pierwszym oceniającym ten post!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *