Marchewka to pyszne warzywo, które można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Wybór odpowiedniej marchewki i metody jej przygotowania mogą sprawić, że danie stanie się nie tylko smaczne, ale także pełne wartości odżywczych. To bogate w witaminy warzywo jest nie tylko smaczne, ale także posiada liczne korzyści zdrowotne. Nie wiesz jak ugotować marchewkę? Dowiedz się, jak wybrać najlepszą marchewkę oraz jak odpowiednio ją przygotować, aby cieszyć się jej unikalnym smakiem!

Jak wybrać odpowiednią marchewkę?

Wybór dobrej jakości marchewki ma istotne znaczenie dla ostatecznego smaku i wartości odżywczych dania. Świeża marchewka powinna być jędrna, o intensywnym kolorze oraz pozbawiona ziemistych resztek. Wybierając odpowiednią, gwarantujemy najlepsze rezultaty kulinarne. Powinniśmy unikać za to takich marchewek, które są giętkie oraz mają czarne plamki, czy widoczne nadgryzienia przez robaki.

Warto także unikać marchewek z marketów czy dużych dyskontów. Kupując marchewkę w “warzywniaku”, albo od lokalnego rolnika, mamy większą szanse na otrzymanie wyższej jakości warzywa.

Metody przygotowania marchewki

Istnieje kilka sposobów przygotowania marchewki. Gotowanie w wodzie to zdecydowanie najprostsza metoda, ale marchewka gotowana na parze zachowa więcej składników odżywczych. Możemy również upiec marchewkę z dodatkiem ulubionych przypraw oraz ziół.

Jak ugotować marchewkę

Obróbkę termiczną marchewki zaczynamy od odpowiedniego jej przygotowania. Marchewkę dokładnie myjemy, a następnie według upodobań możemy albo ją obrać, albo dokładnie wyczyścić, np. szczotką drucianą. Następnie wrzucamy marchewkę do wrzącej wody, i gotujemy ją, aż będzie miękka. Do wody możemy dodać łyżeczkę soli, dzięki czemu marchewka nabierze więcej smaku. Zależnie od tego, do czego planujemy wykorzystać naszą marchewkę, możemy ją pokroić na mniejsze części, np. w kostkę, talarki, albo słupki. Dzięki temu marchewka szybciej się ugotuje.

Gotowanie marchewki na parze

Jest to zdecydowanie najlepsza metoda na przygotowanie marchewki. Dzięki gotowaniu na parze zachowamy zdecydowanie więcej składników odżywczych w naszym warzywie, niż w przypadku gotowania bezpośrednio w wodzie.

Po uprzednim przygotowaniu marchewki stawiamy ją na sitku do gotowania na parze nad garnek z wrzącą wodą, a następnie je przykrywamy. Marchewka powinna być gotowa po 20-25 minutach, warto jednak sprawdzać miękkość marchewki na bieżąco. Czas zależy również od tego, jakiej twardości oczekujemy.

Jak upiec marchewkę

Pieczenie marchewki jest rzadziej wybieranym sposobem na jej przygotowanie, jednak mamy tutaj możliwość przyprawienia naszego warzywa. Marchewkę możemy pokroić w paski, polać odrobiną oliwy, a następnie przyprawić ulubionymi dodatkami. Z marchewką świetnie współgrają przyprawy jak majeranek, bazylia, oregano, czosnek, papryka, pieprz, czy sól. Pieczoną marchewkę przygotowuje się odrobinę dłużej, bo około 40 minut w piekarniku nastawionym na 180°. Taka marchewka świetnie sprawdzi się jako dodatek do innej potrawy, ale także jako przekąska. Możemy podać ją z ulubionym sosem, a szczególnie polecamy sos czosnkowy bez majonezu!

Dlaczego warto jeść marchewkę

Marchewka to niezwykle wartościowe warzywo, które jest nie tylko pyszne, ale także wykazuje działanie prozdrowotne. Dlaczego zatem warto włączyć ją do swojej diety?

1. Bogactwo składników odżywczych: Marchewka jest doskonałym źródłem beta-karotenu, który organizm przekształca w witaminę A – istotną dla zdrowia wzroku, skóry oraz układu odpornościowego.

2. Wspomaganie zdrowia serca: Zawarte w marchewce przeciwutleniacze mogą pomóc w redukcji ryzyka chorób serca oraz obniżeniu poziomu cholesterolu.

3. Poprawa trawienia: Wysoka zawartość błonnika w marchewce wspomaga procesy trawienne, reguluje pracę jelit i może pomóc w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała.

4. Korzyści dla skóry: Dzięki witaminie A, marchewka może poprawić kondycję skóry, zapewniając zdrowy blask oraz wspomagając regenerację komórek.

Wskazówki przechowywania marchewki

Jeśli zaopatrzyliśmy się w większą ilość, warto zadbać o odpowiednie przechowywanie marchewki. Marchewka lubi przede wszystkim chłodne miejsca, zatem na myśl od razu przychodzi nam lodówka. Warto przechowywać ją w woreczku foliowym, albo szczelnie zamkniętym opakowaniu. Jeśli jednak nie korzystamy z tego warzywa na co dzień, warto kupować taką ilość, którą od razu zużyjemy. Marchewka jest łatwo dostępnym warzywem, dzięki czemu możemy zaopatrzyć się w nią w każdej chwili, co sprawi, że będziemy mieli pewność co do jej świeżości. Długo przechowywana marchewka może bowiem utracić część wartości odżywczych, a także zacząć się psuć.

Podsumowanie

Marchewka jest zdecydowanie jednym z najzdrowszych warzyw jakie możemy dostać w sklepach. Jest do tego bardzo uniwersalnym warzywem, przez co możemy użyć jej w niezliczonej ilości dań takich jak zupy, sosy, surówki, sałatki, czy nawet ciasta. Jeśli marchewka nie gości na stałe w waszym jadłospisie, serdecznie zachęcamy do włączenia jej do codziennej diety, kiedy już wiesz jak ugotować marchewkę!