Jak i ile gotować kalafiora

Kalafior to niezwykłe warzywo bogate w wartości odżywcze. Jego prozdrowotne działanie nie jest jego jedyną zaletą – jest on bowiem bardzo smaczny! Sekret pysznego kalafiora tkwi w odpowiednim jego przyrządzeniu. Zobacz, jak i ile gotować kalafiora, aby był miękki, ale jednocześnie nie rozpadał się.

 

Zobacz jak i ile gotować kalafiora, aby był miękki, jednak jego konsystencja pozostała stała!

 

Kalafiora można przyrządzić na wiele sposobów. Można go upiec w piekarniku, ugotować, usmażyć (w ostatnim czasie furorę robią steki z kalafiora), a nawet jeść na surowo! Jednak dzisiaj zajmiemy się tylko gotowaniem. Jest to zdecydowanie najzdrowsza metoda na przygotowanie kalafiora. Warto jednak wiedzieć jak odpowiednio go ugotować, aby zachował w sobie jak najwięcej składników odżywczych. Nie wiesz jak odpowiednio ugotować kalafiora? Zobacz ten krótki poradnik!

 

Jak i ile gotować kalafiora

Zaczynamy od dokładnego umycia kalafiora pod bieżącą wodą, a następnie podzielenia go. Kalafiora dzielimy na małe różyczki, najlepiej odcinając je nożem od “głąba” (którego później możemy wykorzystać na zupę). Tak przygotowane różyczki nadają się do gotowania. Oto, jak i ile gotować kalafiora:

 

Gotowanie w wodzie

W dużym garnku gotujemy wodę, którą solimy (2 łyżeczki soli na 1 litr wody). Kiedy woda będzie wrzeć, wrzucamy kalafiora i chwilę go mieszamy. Kiedy woda ponownie się zagotuje, przykrywamy garnek, i odliczamy około 10-15 minut. Warto po 10 minutach sprawdzić, czy kalafior jest już miękki, aby nam się nie rozleciał. Robimy to wbijając w niego widelec, bądź nóż – jeśli lekko wchodzą, znaczy, że warzywo jest już gotowe. Po ugotowaniu kalafior odcedzamy, a następnie jest on już gotowy do podania.

Jeśli mamy zamiar gotować zupę kalafiorową, możemy wrzucić różyczki kalafiora do zimnej wody. Dzięki temu do wywaru przeniknie więcej smaku oraz aromatu z kalafiora.

 

Gotowanie na parze

W garnku do gotowania na parze zagotowujemy wodę. Kiedy woda wrze, kładziemy na garnek specjalne sitko, z różyczkami kalafiora w środku, a następnie wszystko przykrywamy. Czas gotowania kalafiora na parze to około 8-12 minut, a zależy to głównie od wielkości naszych różyczek.

Jeśli chcemy urozmaicić smak kalafiora, możemy do gotującej się wody dorzucić ulubionych ziół czy przypraw.

 

Podsumowanie

Metod i pomysłów na przygotowanie kalafiora jest wiele, jednak to gotowanie jest najzdrowszą formą na jego przyrządzenie. Warto jednak spróbować różnych metod bowiem kalafior to niezwykle zdrowe, a także smaczne warzywo, które możemy wykorzystać w kuchni na niezliczoną ilość sposobów!

Sprawdź inne artykuły:

Oceń post

Kliknij na gwiazdkę aby zagłosować!

Średnia ocena 4 / 5. Liczba głosów: 1

Brak głosów! Bądź pierwszym oceniającym ten post!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *