Faszerowane jajka z szynką i serem

Faszerowane jajka to zdecydowanie obowiązkowa pozycja na każdej większej uroczystości. Szczególnie ciężko wyobrazić sobie brak takiego dania podczas świąt wielkanocnych, kiedy to właśnie jajka są głównym składnikiem większości potraw. Zobacz jak w prosty sposób przygotować faszerowane jajka z szynką i serem, które zachwycą twoich gości. Wystarczy tak naprawdę pół godziny, a efekt będzie zdumiewający!

 

 

Zobacz prosty przepis na jajka faszerowane szynką i serem.

 

Faszerowane jajka to klasyk, jeśli chodzi o potrawy jajeczne. Są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego znacznie wyróżniają się na tle zwykłych jajek na twardo. Można je przygotować także w wielu różnych wariantach, dzięki czemu jesteśmy w stanie dostosować je pod każde preferencje kulinarne.

Faszerowane jajka z szynką i serem – przepis

Składniki

  • 4 jajka
  • 50g szynki
  • 20g żółtego sera
  • 2 łyżki majonezu
  • Sól i pieprz do smaku
  • Papryka do posypania

 

  1. Zaczynamy oczywiście od ugotowania jajek na twardo. Jajka wrzucamy do garnka z zimną wodą, a kiedy woda zacznie wrzeć, gotujemy około 5-7 minut. Warto pilnować tego czasu, aby jajka nie były za długo w wodzie – w innym razie żółtko może nabrać szarego koloru, co wygląda mało apetycznie.
  2. Jajka studzimy oraz obieramy ze skorupek, a następnie przekrawamy je na pół. Żółtko wyjmujemy ze środka i przekładamy je do miski. Żółtka rozgniatamy widelcem tak, aby powstała z nich gładka masa. Następnie szynkę oraz ser kroimy w drobną kostkę i dodajemy do żółtek razem z majonezem i przyprawami. Całość dokładnie mieszamy.
  3. Gotową masą nadziewamy białka jajka, a do dekoracji posypujemy je lekko mieloną papryką.

 

Gotowe! Jak widzicie, faszerowane jajka z szynką i serem możemy przygotować w niecałe pół godziny!

 

Zobacz jak w niecałe pół godziny zrobić faszerowane jajka z szynką i serem!

 

Porady

  • Farsz możemy urozmaicić na mnóstwo różnych sposobów. Świetnie sprawdzą się usmażone pieczarki, przeróżne warzywa, czy nawet owoce.
  • Aby przyozdobić jajka, możecie dodatkowo posypać je posiekanym koperkiem, szczypiorkiem, bądź natką pietruszki.
  • Tak przygotowane faszerowane jajka można spokojnie przechowywać w lodówce, więc nic nie szkodzi, aby przygotować je dzień wcześniej.

 

Podsumowanie

Potrawy z jajek są pyszne i z reguły bardzo proste oraz szybkie w przygotowaniu. Ten przepis na faszerowane jajka możemy modyfikować tak naprawdę w nieskończoność, dzięki czemu możemy samemu odkryć niespotykane smaki oraz wariacje!

 

 

Sprawdź inne artykuły:

Oceń post

Kliknij na gwiazdkę aby zagłosować!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Brak głosów! Bądź pierwszym oceniającym ten post!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *