Faszerowana pierś z kurczaka w papirusie

Pierś z kurczaka możemy przygotować na setki różnych sposobów – od pieczenia, po gotowanie. Popularne jest również smażenie kurczaka, jednak spora część osób unika tej metody przygotowania, ze względu na większą liczbę kalorii. Co jednak jeśli powiem wam, że możemy usmażyć kurczaka na patelni nie używając do tego tony tłuszczu? Na pomoc przychodzi nam papier do pieczenia! Oto prosty, ale jakże smaczny przepis, na faszerowaną pierś z kurczaka w papirusie!

 

Sprawdź nasz prosty przepis na faszerowaną pierś z kurczaka w papirusie!

 

Na przepis z piersią kurczaka smażoną w pergaminie wpadłem niedawno w internecie. Oczywiście, wcześniej słyszałem o takiej metodzie na przygotowanie mięsa, jednak nie miałem okazji jej wypróbować. Okazało się, że tak przygotowana pierś z kurczaka jest równie smaczna, co wersja smażona na smalcu czy oliwie. Pomimo że to tłuszcz jest głównym nośnikiem smaku, wersja kurczaka z pergaminu jest równie smaczna i soczysta.

 

Faszerowana pierś z kurczaka w papirusie – przepis

Składniki (2 osoby)

  • 2 Piersi z kurczaka
  • 100g mozzarelli
  • 2 pomidory
  • 10g masła
  • 2 torebki ryżu
  • 1 papryka
  • 100g fasolki szparagowej
  • 100g kukurydzy z puszki
  • 2 łyżki oliwy
  • Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka

 

Zobacz jak usmażyć pierś z kurczaka bez tłuszczu.

 

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od przygotowania kurczaka. Pierś z kurczaka rozcinamy nożem, aby powstał nam duży płat. Fileta oprószamy lekko solą oraz pieprzem. Mozzarelle oraz pomidory kroimy w plasterki, a następnie układamy na przemian na kurczaku, po czym go zamykamy.
  2. Papirus lekko przesmaruj masłem, a następnie posyp solą, pieprzem, ziołami, oraz słodką papryką. Postaraj się, aby przyprawy były mniej więcej równo rozsypane, aby pierś z kurczaka była równomiernie przyprawiona. Pierś z kurczaka kładziemy na środku, a następnie całość dokładnie zawijamy, coś na kształt calzone.
  3. Pierś kładziemy na rozgrzaną patelnie, a następnie smażymy po 10-15 minut z każdej strony. Najlepiej przykryć patelnię, aby skrócić czas przygotowania.
  4. W tym czasie możemy przygotować ryż. Gotujemy 200g dowolnego ryżu, dobrze, jeśli będzie on lekko twardawy – będziemy go bowiem później przysmażać na patelni.
  5. Na drugiej patelni przygotujemy warzywa. Paprykę kroimy w kostkę i przesmażamy ją na rozgrzanej oliwie. Po 2-3 minutach dorzucamy pokrojoną fasolkę oraz kukurydze.
  6. Do warzyw dodajemy ugotowany ryż oraz całość doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.

Nasz faszerowany kurczak w pergaminie jest gotowy! Danie najlepiej podawać od razu po przygotowaniu, kiedy mozzarella jest roztopiona i rozpływa się na naszym kurczaku.

 

Porady

  • Jeśli nie pasuję nam dodatek mozzarelli oraz pomidorów, możemy przygotować inny farsz, np. z pieczarek.
  • Możemy dodać więcej warzyw dla urozmaicenia smaku. Świetnie będą pasować wcześniej wspomniane pieczarki, ale także marchewka czy cebula.
  • Danie to możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni, doskonale sprawdzi się zatem jako posiłek do szkoły czy pracy.

 

Podsumowanie

Pierś z kurczaka w papirusie możemy przygotować na wiele różnych sposobów. Śmiało możemy korzystać z różnych przypraw czy warzyw, aby dopasować smak do swoich preferencji. Polecamy ten przepis szczególnie osobom, które nie mają czasu na przygotowywanie obiadu przez kilka godzin – takiego kurczaka bowiem możemy przyrządzić nawet w 40 minut.

 

 

 

Sprawdź inne artykuły:

Oceń post

Kliknij na gwiazdkę aby zagłosować!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszym oceniającym ten post!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *