Przekąski z ciasta francuskiego są niezwykle popularne, szczególnie podczas spotkań w większym gronie. Często możemy je znaleźć na stołach przy okazji domówek czy imprez okolicznościowych. Głównie z kliku powodów – składniki są dość tanie, takie przekąski są łatwe w przygotowaniu, a co najważniejsze, są bardzo smaczne. Dzisiaj pokażemy wam przepis na prostą przekąskę z ciasta francuskiego, z dodatkiem pesto oraz mozzarelli. Zapraszamy!
Przekąska z ciasta francuskiego, pesto, i mozzarelli – składniki
- 1 rolka ciasta francuskiego
- 150g mozzarelli
- 100g zielonego pesto
- 1 jajko
Przygotowanie
Rolkę ciasta francuskiego rozwijamy i dzielimy na 9 równych kwadratów. Na każdy kawałek kładziemy trochę pesto i rozsmarowujemy je po całości. Na górę sypiemy mozzarellę, a następnie zawijamy rogi, aby stworzyć rulonik tak jak na zdjęciu. Tak przygotowane przekąski kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Następnie roztrzepujemy jajko z łyżką wody i smarujemy górę każdego zawijasa, aby po upieczeniu były złociste. Dla ozdoby możemy posypać je suszonymi ziołami, np. bazylią.
Przekąski z ciasta francuskiego wkładamy od piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 15-18 minut. Najlepiej po 15 minutach sprawdzić, czy ciasto jest już przyrumienione – jeśli tak, możemy wyciągnąć je z piekarnika.
Podsumowanie
Do przygotowania przekąsek z ciasta francuskiego możemy użyć wielu innych składników. Popularne są również zawijasy z dodatkiem salami, sera feta, czy szpinaku.
Przekąski z ciasta francuskiego, mozzarelli, i pesto najlepiej smakują na ciepło, warto więc zrobić je bezpośrednio przed imprezą. Można też przygotować je wcześniej, ale upiec dopiero podczas przyjęcia.