Dzisiaj chcemy wam przedstawić niezwykle prosty, ale zarazem smaczny przepis na każdą porę dnia! Jajka sadzone ze szpinakiem świetnie sprawdzą się jako śniadanie, obiad, czy kolacja. Takie jajka są bardzo szybkie w przygotowaniu, ale pomimo tego, że użyjemy tylko kilku składników, to gwarantuję, że smak będzie obłędny! Oto nasz przepis na jajka sadzone ze szpinakiem.
Jajka sadzone ze szpinakiem – składniki
- 4 jajka
- 100g szpinaku
- 1 łyżka masła
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Przygotowanie warzyw
Zaczynamy od przygotowania warzyw. Patelnie stawiamy na małym ogniu i dodajemy łyżkę masła. W tym czasie kroimy cebulę w kostkę. Kiedy masło się rozpuści dodajemy do niego cebulę i smażymy przez kilka minut, aż cebula się zeszkli. Następie dodajemy sprasowane ząbki czosnku oraz 100g szpinaku. Całość smażymy do czasu, aż szpinak stanie się wiotki.
Sadzenie jajek
Kiedy szpinak utracił już swoją surowość możemy zabrać się za dalsze przygotowanie. Na patelnie wbijamy 4 jajka tak, aby były od siebie oddzielone. Jajka posypujemy solą oraz pieprzem, a następnie przykrywamy patelnie. Jajka smażymy kilka minut, aż białka się zetną.
Nasze jajka sadzone ze szpinakiem są już gotowe! Osobiście podaje je z pokrojonymi w plasterki pomidorami i bułką bądź bagietką. Smacznego!
Podsumowanie
Tak przygotowane jajka sadzone ze szpinakiem możemy podać na wiele różnych sposobów. Świetnie pasuje do nich pieczywo, ale także pomidory czy awokado. Dla urozmaicenia możemy także na górę dodać trochę sera feta, bądź parmezanu.
Do przygotowania tego dania możemy użyć mrożonego szpinaku, jednak warto mieć na uwadze, że taki szpinak ma w sobie dużo więcej wody. Należy więc przygotowywać go trochę dłużej, dzięki czemu cała woda będzie mogła nam odparować. W innym wypadku ze szpinaku może powstać nam breja, co nie będzie ani wyglądało apetycznie, ani także smakowało.