Dzisiaj mamy dla was bardzo prosty przepis na obiad, a mianowicie będzie to zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem pieczarek oraz warzyw. Do tego przygotujemy pyszny sos śmietanowy, który nie tylko połączy idealnie nasze warzywa, ale także nada zapiekance smaku oraz kremowej konsystencji. Przygotowanie takiej zapiekanki zajmie nam mniej niż godzinę (łącznie z pieczeniem), więc jest to świetny pomysł na szybki i pełnowartościowy obiad. Oto przepis na ziemniaki zapiekane z pieczarkami i warzywami!

Zapiekane ziemniaki – składniki

  • 1 mały kalafior
  • 1 papryka
  • 3 marchewki
  • 1 mała cukinia
  • 500g ziemniaków
  • 150g pieczarek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 łyżki oliwy

Sos śmietanowy

  • 150g śmietanki 30%
  • 150g śmietany 18%
  • 100g startej mozzarelli

Posypka

  • 100g startej mozzarelli
  • 50g natki pietruszki

Przygotowanie warzyw

Zaczynamy od przygotowania warzyw. Marchewkę oraz ziemniaki dokładnie myjemy i obieramy ze skóry. Kalafiora kroimy na małe różyczki, a z papryki wykrawamy gniazdo nasienne. Pieczarki obieramy i usuwamy z nich ogonki.

W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 220°C z funkcją pieczenia góra-dół.

Teraz czas na krojenie. Tutaj mamy pełną dowolność, jednak dobrze by było, żeby warzywa były pokrojone na podobną wielkość. Możemy więc pokroić ziemniaki, marchewkę i pieczarki w talarki, paprykę w piórka, a cukinie w większą kostkę bądź półksiężyce.

Przygotowane warzywa umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy sól, pieprz, oraz oliwę, i wszystko dokładnie mieszamy. Wkładamy warzywa do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut.

Przygotowanie sosu oraz pieczenie

W czasie gdy warzywa się pieką, przygotujemy sos. W misce łączymy 150g śmietany, 150g śmietanki, oraz 100g startej mozzarelli. Ważne, aby dobrze wymieszać składniki – sos powinien być o w miarę jednolitej konsystencji.

Po 20 minutach wyciągamy warzywa z piekarnika. Następnie zalewamy je sosem i dokładnie mieszamy, aby rozłożył się on równomiernie w brytfance. Całość posypujemy 100g startego sera.

Teraz pieczemy naszą zapiekankę przez kolejne 15-20 minut, bądź do mocnego przyrumienienia się sera. Jeśli chcemy mieć pewność, że zapiekanka jest gotowa, możemy wyciągnąć kawałek ziemniaka. Jeśli będzie miękki – znaczy, że nasze danie jest już zrobione.

Nasze ziemniaki zapiekane z pieczarkami i warzywami są gotowe! Dla lepszego efektu wizualnego możemy całość posypać posiekaną natką pietruszki.

Podsumowanie

Ziemniaki zapiekane z pieczarkami i warzywami to świetny sposób na szybki obiad. Jest to też bardzo łatwy przepis, z którym powinna poradzić sobie większość początkujących kucharzy. Taki przepis możemy również modyfikować na wiele różnych sposób, wystarczy dodać inne ulubione warzywa, czy pokusić się o mięsny dodatek. Oto kilka pomysłów w jaki sposób możemy urozmaicić tą ziemniaczaną zapiekankę:

  • Możesz użyć innego sera do posypania, a także do sosu. Inne walory smakowe zdecydowanie zapewni użycie goudy czy cheddaru. Jeśli lubimy wyrazisty akcent serowy w naszych daniach, możemy 50% mozzarelli wymienić na parmezan.
  • Jeśli chcemy dodać więcej składników, albo wymienić jakieś warzywo, które niezbyt lubimy, możemy dodać jedno z tych warzyw: bakłażan, cebula, brokuł, por, czosnek, seler. Możliwości jest na prawdę wiele, jednak te warzywa dobrze współgrają z tymi podanymi w przepisie.
  • Jeśli wolimy, kiedy w naszym daniu znajduje się mięso, możemy dodać także tutaj. Dobrym pomysłem będzie usmażenie mielonego mięsa na patelni, a następnie dodanie go razem z sosem do zapiekanki. Możemy także upiec mięso oddzielnie, a następnie podać obok zapiekanki.

Tak przygotowane ziemniaki zapiekane najlepiej smakują na ciepło, jednak śmiało możemy przechowywać taką zapiekankę przez 2-3 dni. Ważne jednak, aby zapiekanka była przechowywana w lodówce ze względu na dodatek śmietany.

Taką zapiekankę możemy potem odgrzać na patelni, w mikrofali, czy piekarniku.