Dzisiaj na tapet bierzemy niezwykle proste, ale bardzo smaczne danie, a mianowicie tosty! Każdy z nas miał okres w swoim życiu, w którym zajadał się tostami w przeróżnym wykonaniu, czy to z patelni, czy z klasycznego opiekacza. My dzisiaj przygotujemy tosty z serem i pieczarkami, lecz nie będą to zwykłe tosty. Z pieczarek przygotujemy kremowy sos, który nada naszym grzankom wyjątkowego smaku. Nie bójcie się jednak, gotowanie nie zajmie nam całego dnia! Tosty z pieczarkami i serem w naszym wydaniu przygotujecie w pół godziny. Zapraszamy!
Tosty z serem i pieczarkami – składniki
- 2 kromki chleba
- 150g pieczarek
- 100g śmietanki 18%
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 15g masła
- 50g sera
- Sól i pierz do smaku
- Kilka listków bazylii do dekoracji
Przygotowanie
Przygotowanie sosu pieczarkowego
Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w większe plasterki. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek gnieciemy przy użyciu praski.
Przygotowanie sosu zaczynamy od przysmażenia cebuli. Na patelni roztapiamy masło, a następnie dodajemy cebulę i smażymy ją przez 2-3 minuty na średnim gazie. Po tym czasie dorzucamy czosnek oraz pieczarki i przyprawiamy wszystko solą i pieprzem. Całość smażymy do przyrumienienia pieczarek.
Kiedy pieczarki są już lekko przysmażone dolewamy do środka 100ml śmietanki. Teraz co jakiś czas mieszamy pieczarki i czekamy, aż śmietanka się zredukuje i powstanie nam sos. Po tym czasie zdejmujemy patelnie z gazu
Pieczenie tostów
Przyszedł czas na pieczenie naszych tostów. Chleb wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdą kromkę dajemy dużą ilość sosu, a następnie posypujemy całość startym serem.
Grzanki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180° na 3-4 minuty, aby ser się rozpuścił i chleb stał się chrupiący. Jeśli chcemy bardziej chrupiące tosty, wtedy należy wydłużyć czas pieczenia do 6-7 minut.
Podanie
Po paru minutach wyciągamy tosty z piekarnika i wykładamy je na talerz, a następnie przystrajamy kilkoma listkami bazylii. Smacznego!
Podsumowanie
Wiemy, że tosty zna każdy, kto choć trochę interesuje się gotowaniem. Taka wersja tostów z serem i pieczarkami zdecydowanie różni się od tych klasycznych, w których najczęściej występował ser oraz szynka, często również ze sporą ilością keczupu. Chcieliśmy wam jednak pokazać, że nawet z tostów możemy przygotować ciekawe danie.
Co do wyboru pieczywa mamy tutaj pełną dowolność. Może to być zwykły chleb tak jak w przepisie, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć bułek czy bagietek. Warto jednak mieć na uwadze zwiększenie ilości składników do sosu, jeśli zamierzamy przygotować tosty z większego pieczywa.