Dzisiaj mamy dla was świetny sos na bazie cukinii i papryki! Wzbogacony o przecier pomidorowy, ocet, oraz szereg różnych przypraw świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu różnych dań. Dodatkowo idealnie nada się on do przechowywania w słoikach, dzięki czemu możemy przygotować na raz większą ilość, a następnie wyciągać słoiczek z zapasów kiedy najdzie nas ochota. Oto przepis na pyszny sos z cukinii i papryki!

Sos z cukinii i papryki

Porcje: 8

  • 2kg cukinii
  • 1kg papryki
  • 500g cebuli
  • 500g koncentratu pomidorowego
  • 400g cukru
  • 200ml octu
  • Główka czosnku
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżka mielonej papryki
  • (opcjonalnie) 1 łyżka ostrej papryki

Instrukcje

Przygotowanie

Przygotowania rozpoczynamy od zamarynowania warzyw. Cukinie obieramy, a następnie przekrawamy na pół i wydrążamy nasiona, po czym kroimy ją w kostkę. Cebulę obieramy, a następnie kroimy w piórka. Paprykę przekrawamy na pół i wyciągamy gniazdo nasienne oraz oczyszczamy z błonek. Następnie kroimy ją w paski. Ząbki czosnku obieramy, a następnie kroimy w małe plasterki. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do miski, a następnie dodajemy do środka łyżkę soli i całość mieszamy. Miskę przykrywamy i zostawiamy na kilka godzin.

Po tym czasie możemy przygotowywać nasz sos. Do garnka dodajemy ocet, cukier, koncentrat pomidorowy, oraz wszystkie przyprawy. Całość zagotowujemy, a następnie odstawiamy.

Do dużego garnka dodajemy warzywa razem z wodą, która odsączyła się podczas marynowania. Warzywa gotujemy kilkanaście minut, aż będą miękkie (jeśli jest taka potrzeba, to dolej odrobinę wody, aby się nie przypaliły). Następnie dodajemy ugotowany wcześniej ocet z przecierem i gotujemy kolejne 30-40 minut, aż wszystko dokładnie się połączy. Na koniec całość blendujemy, aż powstanie nam jednolity sos.

Sos przelewamy do wyparzonych słoiczków oraz szczelnie zakręcamy. Słoiki wkładamy do garnka, na dnie którego układamy ściereczkę. Wlewamy wodę do koło 3/4 wysokości słoików i gotujemy przez 30 minut. Następnie odstawiamy słoiki do wystygnięcia, kładąc je do góry dnem oraz przykrywając ściereczką.

Notatka

Przygotowanie sosu z cukinii i papryki jest czasochłonne, jednak efekt końcowy jest tego warty! Z tego przepisu wyjdzie nam kilka słoików, które z pewnością wystarczą nam na długo. Osobiście lubię przygotować kilka mniejszych oraz większych słoików. Tych mniejszych często używam na bieżąco, np. do kanapek, a te większe wyciągam, kiedy chce przygotować z nich coś na obiad. Taki sos świetnie sprawdza się jako zamiennik keczupu, tak więc możemy użyć go jako dodatek do zapiekanek, kanapek, czy wielu innych potraw. Świetnie sprawdzi się także jako sos do pizzy czy makaronu. Możemy dowolnie eksperymentować, bowiem sos z cukinii i papryki jest bardzo uniwersalny i jak dla mnie pasuje idealnie prawie do wszystkiego!

Jeśli chodzi o proporcję, to te użyte w przepisie wydają mi się najbardziej zbalansowane. Możemy jednak eksperymentować z większą poszczególnych dodatków czy przypraw. Tak właśnie polecam zrobić w przypadku ostrej papryki. Celowo umieściłem ją jako opcjonalny dodatek, bo nie wszystkim może on przypasować. Warto jednak podkreślić, że lekkie nuty ostrości podkręcają smak naszego sosu. Można więc dodać symboliczną ilość, aby sos nie był dla nas za pikantny, a jednocześnie wzbogacił go o dodatkowe doznania.